11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecial„Vaca alunecă pe gheaţă“

„Vaca alunecă pe gheaţă“

Statele membre ale zonei euro au discutat posibilitatea unui faliment al Greciei. Informaţia a zguduit bursele, din Atena la Paris, trecând prin Wall Street. FMI a anunţat retragerea echipelor sale de la negocieri.

Negocierile dintre Grecia şi creditorii săi externi (FMI, UE, BCE) sunt din nou blocate. În lipsa progreselor, FMI a anunţat joi că părăseşte masa negocierilor şi experţii instituţiei financiare internaţionale au părăsit Bruxellesul şi au revenit la Washington. Un semnal negativ explicat prin refuzul guvernului grec de a accepta regimul cerut de creditori – reforme în sistemul de pensii, reforme pe piaţa muncii şi obiectivul ambiţios de excedente bugetare primare.

Şefa FMI, Christine Lagarde, este aşteptată la reuniunea Eurogroup din 18 şi 19 iunie. Rămâne de văzut care vor fi reacţiile părţii elene la această lovitură de teatru. La Bruxelles nervozitatea este maximă după patru luni de negocieri cu Atena rămase fără rezultat, jocurile premierului Alexis Tsipras reuşind doar să irite creditorii. „Vaca trebuie retrasă de pe gheaţă“, avertiza, plastic, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

De ce în zona euro s-a discutat posibilitatea unui faliment grec, subiect până acum tabu, dacă discuţiile dintre Atena şi creditorii săi nu ajung la nici un rezultat în zilele următoare şi ţara ajunge în lipsă de lichidităţi şi nu va putea rambursa la finele lunii  rata către FMI. „Un faliment elen este luat în discuţie, dar nu este acelaşi lucru cu un Grexit, termen ce desemnează o ieşire din zona euro“ a confirmat o sursă europeană.

La 30 iunie, Atena trebuie să ramburseze 1,5 miliarde euro din creditul acordat de FMI şi persistă dubiile privind capacitatea sa financiară de a onora această rată fără deblocarea celor 7,2 miliarde euro restante de plată în cadrul planului de salvare în curs, acordat Greciei în 2012. Or, plata acestei rate depinde de punerea în practică de reforme asupra cărora Atena şi creditorii negociază, fără nici un rezultat, de aproape patru luni. În ultimele zile au fost accelerate discuţii în vederea unui compromis şi premierul elen, Alexis Tsipras, s-a întâlnit succesiv la Bruxelles cu cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, François Hollande, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care joacă voluntar rolul de mediator.

La Bruxelles, sentimentul este că guvernul grec joacă „rece şi  fierbinte“ – de fiecare dată, realitatea încurajantă a lucrărilor tehnice este în decalaj cu declaraţiile şi posturile politice mult mai dure, arată o sursă europeană apropiată  discuţiilor care vorbeşte despre „metoda Tsipras“: să negocieze în final în cadrul unui summit. Pentru creditori, mingea este în terenul Greciei, care trebuie să accepte noi concesii chiar dacă sunt dificile, şi să le pună în lucru într-o ţară deja lovită de şomaj în masă şi austeritate. Dar la Atena se aşteaptă contrariul, ca „gestul decisiv“ să vină de la creditori.

Nepotism da! Austeritate ba!

Lupta pentru menţinerea Greciei solventă şi în zona euro a intensificat semnele unei crize iminente în sânul guvernului anti-austeritate care ţine Europa în şah de aproape patru luni. Extremiştii din partidul premierului Tsipras, Syriza, stânga radicală, au intensificat presiunea în ultima perioadă pe fondul scăderii abrupte a popularităţii formaţiunii aflată la putere. Analiştii consideră că în spatele negocierilor cu creditorii Greciei este în joc identitatea Syrizei. Partidul de extremă stânga şi premierul Tsipras evocă mereu promisiunile făcute în campania electorală că nu vor recurge la măsuri de austeritate şi vor respinge diktatul „troicii“ creditorilor.

În aceeaşi campanie, Tsipras, aflat la porţile puterii, promitea  grecilor că va pune capăt înşelătoriilor şi nepotismului. Şi mulţi electori i-au acordat încrederea. Trei luni mai târziu, media oficială raporta numirea lui Giorgios Tsipras ca secretar general pentru Relaţii economice internaţionale în Ministerul de Externe. Este vorba despre vărul primului ministru şi surse elene spun că este doar vârful icebergului. Deputat conservator şi fost ministru al Marinei, Varviţiotis a prezentat o lungă listă similară în Parlament. Apoi, există rude, fraţi, surori, copii şi foşti militanţi ai partidelor care au primit posturi de rang înalt în Guvernul Tsipras şi în aparatul de stat.

În politica din Grecia, apartenenţa la un partid şi relaţiile personale au fost dintotdeauna mai importante decât performanţele profesionale. Varviţiotis declara revoltat pentru Spiegel – „Ani de zile ne-au acuzat că furăm statul. Dar Syriza a promis că guvernul de stânga va fi diferit. Acţiunile lor demonstrează că a fost vorba doar de promisiuni“. În lista prezentată de deputatul conservator se găsesc numeroase alte exemple –  Nikos Kunturas a fost numit consilier politic al ministrului Turismului, Elena Kunturas, este vorba de frate şi soră. Şeful biroului ministrului Culturii, Nikos Xydakis este Panagiotis Duro, fratele Renei Duro, guvernatorul regiunii Attica, cu funcţie în Syriza. Duro justifică numirea fratelui său pentru „calificări profesionale şi studii specializate“ şi nu din cauza numelui.  Fraţii Evangelos şi Giorgos Kalpadakis au primit postul de şef de departament diplomatic al lui Tsipras şi respectiv director al biroului vice-premierului Giannis Dragasakis. Ambii sunt nepoţi ai ministrului de Interne, Nikos Vuţis. Iar ministrul Apărării, Panos Kammenos, şi-a luat consilier pe fiica purtătorului de cuvânt al partidului, Marina Chryssoveloni.

Noul şef al societăţii de stat a energiei, PPC, Manolis Panagiotakis, este un militant sindical şi candidat al Syriza pentru funcţia de deputat. Secretarul general pentu reforme administrative, Dimitris Tsukalas, este un fost parlamentar Syriza şi sindicalist din sectorul bancar, care nu a fost reales în ianuarie.

Majoritatea responsabililor organismelor publice au fost în trecut militanţi sindicali sau candidaţi locali ai partidului. Un nou director a fost numit la radiodifuziunea publică – Lina Alexiu. Mama lui Zoi Konstantopoulos, preşedintele Parlamentului şi numărul doi în Syriza, după Tsipras. Peti Perka, partener al fostului secretar al partidului Syriza, Dimitris Vitsas, a fost numit secretar general la Ministerul Transporturilor. Şi lista continuă, zici că eşti la PSD…   

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă