13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialUrsul de tomberon a scapat la carne de om

Ursul de tomberon a scapat la carne de om

Cadavrul unui barbat in varsta de 20 de ani a fost descoperit, ieri dimineata, pe aleea de sub Tampa, la mai putin de o jumatate de kilometru de centrul municipiului Brasov. Potrivit raportului medico-legal, tanarul brasovean a avut o moarte violenta in urma hemoragiei externe.
"In zona unde a fost gasita victima sunt urme de sange si se vede ca ursul a tarat cadavrul 5-6 metri in padure, incercand sa-l ingroape. Nu a putut si l-a lasat acolo", a declarat Flavius Barbulescu, seful Serviciului Public pentru Gestionarea Animalelor din cadrul Primariei Brasov. Potrivit Mediafax, Barbulescu a afirmat ca exista urme clare de lupta intre victima si animal, semn ca ursul a avut un comportament deosebit de agresiv. Barbulescu a mai spus ca in perioada urmatoare Asociatia Vanatorilor urmeaza sa organizeze echipe care sa identifice animalul si sa ia masurile care se impun. Potrivit lui Barbulescu, in ultimele trei luni au fost capturati din padurile din Brasov zece ursi, care au fost mutati in padurile din zona Harghita.
"Indiciile par sa sustina ipoteza ca ursul l-a ucis, dar mai sunt niste neclaritati. Inca nu stim exact daca ursul nu a gasit, de fapt, cadavrul tanarului barbat si apoi l-a mutat in alta zona", a declarat comisarul-sef de la IPJ Brasov, Liviu Naghi. Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, barbatul consumase o cantitate serioasa de bauturi alcoolice, alcoolemia ajungand la aproape 2 la mie.

In urma intalnirii de ieri, de la Prefectura, a autoritatilor locale cu factorii de raspundere in domeniu, s-a luat hotararea ca, pana la prinderea ursului, turistii si cetatenii Brasovului nu mai au voie sa urce pe Tampa. Desi autoritatile locale au sustinut ca exista indicatoare care ii avertizeaza pe turisti asupra pericolului existentei ursilor in zona, la intrarea pe aleea Tampa, amenajata ca un parc, exista un singur panou (doar in limba romana) in care se recomanda turistilor sa nu hraneasca animalele salbatice.
Ieri, in jurul orei 13.00, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a transmis Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Brasov avizul pozitiv la solicitarea de a impusca ursul care a sfasiat barbatul. Potrivit sefului Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Brasov, Petre Noaghea, citat de Mediafax, "in proportie de 70% este vorba despre o ursoaica cu pui, dat fiind comportamentul agresiv pe care l-a avut". "Cu siguranta, nu este un comportament normal al ursoaicei din moment ce a mancat din persoana sfasiata. Ceva s-a intamplat acolo. Ursoaica aceea care a ucis omul noaptea trecuta a fost vazuta si la Timisul de Sus, si pe la Predeal, in conditiile in care un urs poate sa parcurga intr-o noapte in jur de 30-40 de km", a mai spus Noaghea.

Amintim ca in octombrie 2006 alte doua persoane au murit dupa ce au fost atacate de urs, tot la Brasov. Periodic, locuitorii acestui oras raporteaza cazuri in care unul sau mai multi ursi sunt vazuti fie pe strazile localitatii, fie scotocind prin tomberoanele dintre blocuri.
In urma cu doar cateva luni, o ursoaica si puiul ei au ajuns la etajul al treilea al unei vile de pe strada Castelului din centrul orasului Brasov, dupa ce initial se ascunsesera intr-un cotet.

Cele mai citite

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU