12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE: Vameşii, arestaţi preventiv

UPDATE: Vameşii, arestaţi preventiv

UPDATE 6: Fostul şef al Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Siret Aurel Anea şi alţi 14 vameşi şi poliţişti de frontieră rămân în arest, după ce instanţa supremă a respins, miercuri, contestaţiile lor la decizia Curţii de Apel Bucureşti.

În 4 februarie, Aurel Anea şi alţi 58 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la PTF Siret au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile de Curtea de Apel Bucureşti. Ei sunt acuzaţi de luare de mită în formă continuată şi constituire de grup infracţional organizat, fiind implicaţi în contrabandă cu ţigări.

Toţi cei 59 de arestaţi au făcut recurs împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti.

În urmă cu o zi, instanţa supremă a respins recursurile formulate de 15 dintre aceştia. Astfel, instanţa supremă a decis ca poliţiştii de frontieră Elena Cosmicius, Mihai Doru Tocilă, Elena Cosic, Andrei Ciobanu, Sorin Sumaniuc, Iulian Radu, Matei Constantin Florin, Vasile Secrier, Constantin Doru Andrişan, Virgil Jităriuc, Adrian Holca, Daniel Grigoraş, Toader Ilieiş, Cristian Filipoaia şi Vasile Ovidiu Sasu să rămână în arest.

Miercuri, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins contestaţiile altor 15 angajaţi de la PTF Siret, printre care şi fostul şef al vămii Siret Aurel Anea. Anea, vameşii Sorin Constantin Şcladal, Cezar Nicu Şchiopu, Lazăr Ungureanu, Simion Coroliuc, precum şi poliţişti de frontieră Constantin Florin Lupu, Ştefan Lucian Pintilii, Ramona Coştiuc, Marcel Coroi, Silviu Georgică Pomohaci, Daniel Barbă, Dumitru Dănuţ Neagu, Daniel Loghin Timoci, George Jacotă şi Adrian Ionuţ Grosu vor fi cercetaţi în continuare în arest.

Recursurile formulate de ceilalţi 29 de inculpaţi în cazul de corupţie de la Vama Siret urmează să fie judecate la instanţa supremă.

UPDATE 5: Ultimii 15 vameşi şi poliţişti de la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Moraviţa din cei 45 reţinuţi de procurori au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, Curtea de Apel Bucureşti dispunând anterior arestarea şi în cazul celorlalţi 30.

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti (CAB) a decis, miercuri noapte, arestarea preventivă pentru 29 de zile a poliţiştilor şi vameşilor de la PTF Moraviţa Marin Ivana, Costinel Chiosa, Ion Rada, Olimpiu Jurcuţiu, Petru Tarcea, Iulian Colf, Nicolae Surulescu, Valerian Dragomir, Florin Dărăbuţ, Gabriel Bebe Haşiu, Victor Sebastian Ivanovici, Aurel Ioan Selegean, Marian Cosmin Toma, Marius Dorin Ghiţan şi Florin Sever Dobîndă.

În timpul pronunţării deciziei instanţei, unuia dintre cei 15 arestaţi i s-a făcut rău, la faţa locului fiind chemată o ambulanţă SMURD. Echipajul medical i-a acordat primul ajutor la faţa locului, nefiind necesară transportarea lui la spital.

UPDATE 4: Eugen Petrescu, cel care ar fi facilitat întâlnirea între şeful ANV, Radu Traian Mărginean, şi fostul şef al Vămii Halmeu Nicoleta Dobrescu, este apropiat al PDL, “cu o influenţă foarte mare în partid”, susţin surse judiciare.

Surse judiciare au că omul de afaceri clujean Liviu Florian i-ar fi dat cei 130.000 de euro lui Eugen Petrescu, care i-ar fi dat la rândul său o mică parte din sumă şefului Vămilor, o altă parte având destinaţie politică.

“Petrescu Eugen este un om în vârstă, omul din umbră, o persoană cu o influenţă foarte mare în PDL, care nu a ieşit în public, este aproape un necunoscut pentru cei din afară, dar are o influenţă foarte mare. El dă ordine inclusiv unor oameni importanţi. El este cel care dă undă verde şi pentru alte funcţii, nu doar în vămi”, susţin sursele citate, care au precizat că acesta a împărţit banii daţi de Nicoleta Dobrescu pentru a fi numită în funcţie.

Procurorii DNA care anchetează dosarul mitei de la Vama Halmeu au susţinut în faţa instanţei care a decis arestarea a trei persoane în acest dosar că mita a fost luată “în numele şi pentru un partid politic şi un şef de instituţie”, afirmă surse judiciare.

Potrivit surselor citate, în încheierea Tribunalului Satu Mare din 4 februarie, prin care s-a dispus arestarea celor trei învinuiţi în dosarul mitei de la Vama Halmeu, se arată că procurorul de caz a susţinut în faţa instanţei că “solicitarea unor sume atât de mari, respectiv 130.000 de euro şi 300.000 de euro, în numele şi pentru un partid politic, şi un şef de instituţie, lăsând să se înţeleagă că delegarea şi numirea într-o funcţie publică se face doar pe criterii politice şi nu de competenţă, este de asemenea în măsură să provoace în rândul opiniei publice un sentiment de insecuritate şi neîncredere în instituţiile statului”.

Sursele citate mai spun că din dosar mai reiese că omul de afaceri clujean Liviu Florian, arestat în acest caz, avea o influenţă reală asupra şefului Autorităţii Vămilor, Radu Traian Mărginean.

Potrivit surselor citate, Liviu Florian i-a facilitat, în luna septembrie 2009, Nicoletei Dobrescu o întâlnire cu şeful Vămilor, Radu Traian Mărginean, prin intermediul unui anume Eugen Petrescu, întâlnire în cadrul căreia Nicoleta Dobrescu a primit promisiuni că va fi numită în funcţia de şef al Vămii Halmeu.

UPDATE 3:Curtea de Apel Bucureşti a dispus, miercuri seară, arestarea preventivă pentru alţi 14 vameşi şi poliţişti de frontieră de la PTF Naidăş, iar un alt vameş a fost lăsat liber, în cazul lui instanţa dispunând măsura interdicţiei de a părăsi ţara.

Astfel, instanţa Curţii de Apel Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă pentru ofiţerul de poliţie de frontieră Ion Ionuţ Soare, agenţii de poliţie de frontieră Gheorghe Norbert Babeţi, Claudiu Bojidar Barbuli, Sorin Ştefan Cohuţ, Valentin Gheorghe Moţ, Ion Flavius Nistoran, Sorin Marian Pantea, Crsitian Borceanu, Mihai Cristinel Topolniceanu, Cătălin Ciprian Pruteanu, Daniel Dumitraşcu, Simion Dragotă şi Ion Flavius Novanc, precum şi pentru vameşul Aurelian Dan Coman.

UDATE 2: Şeful Vămii Naidăş, Valentin Ionică Bărăgan şi alţi 14 vameşi şi poliţişti de frontieră de la PTF au fost arestaţi preventiv, Curtea de Apel Bucureşti emiţând, miercuri seară, mandate pentru 29 de zile pe numele acestora.

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile în cazul şefului PTF Naidăş, Valentin Ionică Bărăgan, a ofiţerilor de poliţie de frontieră Orlando Gabriel Cean şi Ioţa Herdi, a agenţilor de poliţie de frontieră Ion Bâlbă, Victor Chiriţoiu, Claudiu Ciobotariu, Ion Dăgăliţă, Adrian Ilie Junc, Sabin Muntea, Adrian Ilie Radu, Cristian Daniel Luca, precum şi a vameşilor Dalibor Iovanovici, Camelia Mihăilă (soţia prim-procurorului Parchetului Judecătoriei Oraviţa), Gheorghe Verdeţ şi Ovidiu Gelu Ţinte.

UPDATE 1: Curtea de Apel Bucureşti a emis, miercuri seară, mandate de arestare preventivă pentru alţi 15 vameşi şi poliţişti de frontieră de la Vama Moraviţa.

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile în cazul vameşilor şi poliţiştilor de frontieră Vasile Cojocaru, Sorin Horea Chirculescu, Claudiu Adrian Uiuiu, Ovidiu Marian Bărbosu, Vasile Tănase, Marius Manciu, Ilie Alexoaei, Constantin Moaleş, Velimir Stoian, Ioan Bârjovanu, Valentin Sorin Biliuz, Cornel Florin Budriş, Grigore Cristian Braga, Ioan Alin Caramatrac şi Liviu Dănuţ Butta.

Aceştia sunt acuzaţi de luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.

Anterior, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea de arestare preventivă pentru alţi 15 vameşi şi poliţişti de la Moraviţa, emiţând pe numele lor mandate pentru 29 de zile.

Astfel, au fost arestaţi Cătălin Teodor Tănase, Stoian Petcov, Radu Cătălin Felecan, Ioan Cornel Popa, Florentin Claudiu Ardelean, Răzvan Marincu, Dănuţ Antoni, Oliwer Chevereşan, Andrei Ţăpîrdea, Ciprian Ionuţ Porav, Cirprian Marius Mateş, Darius Apostol, Francisc Tocaciu, Petrişor Bogdan Bănuţ şi Mihai Adrian Şutea.

 

Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, a fost demis din funcţie prin decizie a premierului Emil Boc, informează Mediafax.

Decizia a fost luată în urma unei discuţii avute, miercuri seara, de premierul Emil Boc cu preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a declarat că, în urma discuţiei avute de premierul Emil Boc cu şeful ANAF şi având în vedere că DNA l-a pus pe Radu Traian Mărginean sub învinuire în cazul vămii Halmeu, şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor a fost demis din funcţie.

Ea a precizat că, până la numirea unui nou şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, funcţia va fi preluată temporar de către Viorel Comăniţă, directorul Direcţiei de Supraveghere Accize şi Acţiuni Vamale din cadrul ANAF.

Întrebată de jurnalişti când a fost luată decizia demiterii lui Mărginean, Ioana Muntean a afirmat că “în urmă cu foarte puţine minute”.

În urmă cu câteva ore, şeful ANAF, Sorin Blejnar, declara că Radu Mărginean este în continuare la conducerea Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) şi că aşteaptă din partea DNA o informare scrisă privind stadiul dosarului şi calitatea acestuia în speţa respectivă, după care va dispune “în consecinţă”.

“Referitor la şeful ANV, după ce voi primi o informare scrisă de la DNA cu privire la calitatea lui şi stadiul dosarului, voi face o informare pentru primul-ministru şi voi solicita în consecinţă. El este încă în funcţie şi după ce vom primi rezoluţia procurorilor cu privire la calitatea lui în dosar şi stadiul dosarului, vom dispune în consecinţă”, a spus şeful ANAF.

Şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, a fost chemat la Guvern de premierul Emil Boc, pentru o discuţie pe tema vameşilor cercetaţi pentru corupţie, au declarat surse oficiale.

El a avut o discuţie cu şeful Guvernului în sala de şedinţe, doar în prezenţa miniştrilor, consilierii fiind invitaţi să părăsească sala înainte de această discuţie.

Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, audiat, miercuri, la sediul DNA Oradea, în dosarul traficului de influenţă din Vama Halmeu, a fost pus sub învinuire de procurori, fiind acuzat de luare de mită.

Oamenii de afaceri Liviu Florian şi Ion Savu şi Ioan Romeo Niţu, fost angajat al unui magazin duty-free, cercetaţi în cazul traficului de influenţă de la Vama Halmeu, unde fostul şef Nicoleta Dobrescu este acuzat de DNA că ar fi plătit 130.000 euro pentru a obţine funcţia, au fost reţinuţi joia trecută.

Ulterior, cele trei persoane reţinute în cazul mitei pentru postul de şef al Vămii Halmeu au fost arestate, vineri seară, de Tribunalul Satu Mare.

La Tribunalul Satu Mare a fost adusă şi o a patra persoană, omul de afaceri Florin Feher, din Negreşti Oaş, care este acuzat de complicitate la trafic de influenţă. Feher a primit interdicţia de a părăsi localitatea pentru o perioadă de 30 de zile, instanţa respingând propunerea DNA de emitere a unui mandat de arestare preventivă în cazul acestuia.

Omul de afaceri Liviu Florian este acuzat că, în septembrie 2009, a pretins şi primit de la Nicoleta Dobrescu, inspector vamal la Biroul vamal Halmeu, 130.000 de euro, promiţându-i că, în baza influenţei pe care o are asupra şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală îl va determina pe acesta să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.

Cei 130.000 de euro ceruţi au ajuns la Liviu Florian în mai multe tranşe, prin intermediul lui Ion Savu.

Procurorii au mai arătat, în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale, că angajata Biroului vamal Halmeu a fost ajutată de Ioan Romeo Niţu să strângă cei 130.000 de euro de la cămătari sau persoane care se ocupă cu traficul ilicit de ţigări.

Ulterior, în primăvara anului 2010, după încetarea delegării Nicoletei Dobrescu în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, Liviu Florian, cu complicitatea lui Ion Savu, a pretins de la aceasta suma de 300.000 de euro, promiţându-i că în baza influenţei pe care o are asupra şefului ANV şi vicepreşedinte al ANAF îl va determina pe acesta din urmă să o numească din nou în aceeaşi funcţie.

În cazul mitei de la Vama Halmeu, Nicoleta Dobrescu a fost audiată în 26 ianuarie, la DNA Satu Mare.

Nicoleta Dobrescu a fost delegată la conducerea Biroului Vamal Halmeu în 23 septembrie 2009 şi a ocupat funcţia până în 24 februarie 2010.

Anchetatorii au făcut, în 25 ianuarie, 12 percheziţii imobiliare în municipiul Satu Mare, la domiciliul Nicoletei Dobrescu şi la locuinţele celor 11 sătmăreni de la care aceasta ar fi strâns suma de peste 300.000 de euro.

Nicoleta Dobrescu mai este cercetată într-un alt dosar după ce, alături de alţi lucrători vamali, ar fi semnat declaraţii vamale pentru un export fictiv de usturoi, în care OLAF a constatat un prejudiciu de aproximativ 2,5 milioane de euro. Dosarul “Usturoiul” se află în cercetări la Serviciul Teritorial Oradea al DNA.

Cele mai citite

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Istoria și simbolul crucii

Istoria crucii a marcat epoca dinainte de Hristos, ca simbol al celei mai crunte pedepse. Nu știm dacă pedeapsa prin răstignire este la fel de veche...

Premieră la Londra: Sadiq Khan a fost reales primar al Londrei pentru a treia oară

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a fost reales la alegerile locale care au avut loc joi în Anglia, devenind astfel primul edil al...
Ultima oră
Pe aceeași temă