16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialUpdate: Război Băsescu-Arafat în direct, pe tema privatizării medicinei de urgenţă. Fondatorul...

Update: Război Băsescu-Arafat în direct, pe tema privatizării medicinei de urgenţă. Fondatorul SMURD ameninţă din nou cu demisia.

Preşedintele Traian Băsescu a intervenit luni seara în direct la Realitatea TV, într-o emisiune la care era invitat subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat. Motivul a fost disputa dintre cei doi privind privatizarea medicinei de urgenţă, chestiune în care cei doi oficiali au puncte de vedere diferite.

Arafat a ameninţat chiar că îşi dă demisia, dacă noua lege a sănătăţii va fi aprobată în actuala formă, în ceea ce priveşte serviciile de urgenţă.

Băsescu, un susţinător al proiectului de lege, l-a acuzat pe Arafat că transformă această problemă într-un scandal public şi că i-a cerut fondatorului SMURD, într-o convorbire telefonică, să-i transmită opiniile sale privind proiectul de lege. Băsescu a mai sugerat că Arafat nu i-a adus suficiente argumente pentru a modifica proiectul de lege. “Vreau să-l atenţionez pe domnul doctor Arafat că acest proiect de lege este pentru discutat, de asta a fost lansat în dezbatere publică, cea mai corectă abordare este să se prezinte la ministru cu observaţiile dânsului şi nu să creeze o psihoză publică, că acest guvern, ticălos, de altfel, nu, domnu’ Arafat, vrea să distrugă sistemul de ambulanţă, să-l dea la nişte golani privaţi”, a spus Băsescu. El a menţionat că, dacă acesta este mesajul, este incorect. Arafat a negat că ar fi spus acest lucru.

Preşedintele a adus în discuţie problema serviciilor de sănătate private: “Avem spitale private? Ne deranjează dacâ îşi cumpără ambulanţe?”, a întrebat el. Băsescu a mai precizat că nu se pune problema privatizării SMURD, din moment ce acest serviciu nu este în subordinea Ministerului Sănătăţii, ci a Ministerului de Interne.

“Ori  ministrul, ori secretarul de stat trebuie să plece”

La acuzaţiile preşedintelui, Arafat a vorbit din nou despre potenţiala sa demisie: “Mă retrag şi vorbesc din afara sistemului, ca orice cetăţean român”, a declarat el. “Eu din interior sunt limitat să discut cu domnul ministru. Până mâine mă voi gândi dacă îmi dau demisia. Lumea nu mă crede. Nu ştiu de ce lumea crede că mă apăr pe mine. Mâine voi găsi un alt loc, mai bine plătit,” a adăugat el.

Medicul a mai spus că proiectul de lege nu a fost suficient dezbătut, ceea ce a motivat declaraţiile sale publice pe această temă.

Preşedintele a reiterat că nu va accepta ideea ca medicina de urgenţă să rămână integral de stat. El a declarat că se aşteaptă ca Arafat să-şi înţeleagă poziţia de subsecretar de stat, amintind că au fost cazuri de miniştri remaniaţi pentru că au avut poziţii diferite faţă de cele ale guvernului. Băsescu făcea referire la fostul ministru al Muncii, Sebastian Lăzăroiu.

Preşedintele a mai spus că “ar fi regretabil” ca Arafat să-şi prezinte demisia, dar că oficialul trebuie să înţeleagă că “nimeni din guvern nu va accepta ideea, ştiind că se va trece la un sistem unitar de sănătate în Uniunea Europeană, nici un demnitar nu va accepta să rămânm la un sistem netransparent.”

“Nu-i spune nimeni domnului Arafat că nu are dreptul să aiba părerea sa (…) Dacă are o alta părere decât propriul său ministru, ori trebuie sa plece ministrul, ori secretarul de atat”, a spus Basescu. Întrebat care dintre cei doi va pleca, Basescu a răspuns: “Ghici ghicitoarea mea”.

Băsescu a spus că nu va accepta o discuţie cu Arafat, pentru că acesta trebuie să-şi clarifice poziţia în faţa ministrului. “Eu nu mă substitui ministrului Sănătăţii. Să-mi trimită un memoriu şi dacă voi considera necesar să-i cer lămuriri, i le voi cere,” a spus preşedintele.

În decembrie, Băsescu afirma că “dacă este un duşman mai mare al apariţiei încă unui sistem privat de sănătate, el se numeşte Raed Arafat”. În replică, subsecretarul de stat a spus că proiectul Legii sănătăţii distruge sistemul integrat de urgenţă care rezolvă cazurile foarte grave, iar misiunea salvării de vieţi va fi înlocuită de competiţia comercială.

Asumarea răspunderii pe Legea sănătăţii, o greşeală

Băsescu a mai spus luni seara că ar fi “o mare greşeală” ca noua lege a sănătăţii să treacă prin asumarea răspunderii Guvernului şi că proiectul trebuie în primul rând  “dezbătut public cu bună credinţă”, iar apoi trebuie dezbătut de Parlament.

E a precizat că proiectul de lege a fost făcut de unii dintre cei mai buni specialişti din România şi că a fost pus în dezbatere publică pentru că sănătatea îi priveşte pe toţi românii.

Monica Bonea
Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă