16.5 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Militarii şi jandarmii, la deszăpezire în satele izolate din Vrancea

UPDATE. Militarii şi jandarmii, la deszăpezire în satele izolate din Vrancea

UPDATE: 282 de militari, pompieri militari şi jandarmi au ajutat la deszăpezire în gospodăriile din satele din sudul judeţului, afectate de ninsoare şi viscol, conform unui comunicat al MAI.

“Echipajele de pompieri au acţionat în comuna Măicăneşti, efectivele de jandarmi în localităţile Gologanu şi Tătăranu, iar cadrele M.Ap.N în localitatea Ciorăşti”, se arată în comunicat.

Aproximativ 4.000 de oameni din cinci sate sunt în continuare izolaţi, marţi după-amiază, din cauza zăpezii, în timp ce trei drumuri judeţene rămân închise, relatează Mediafax.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea, Cristina Duţă, la ora transmiterii acestei ştiri, în judeţ mai sunt izolate cinci sate din două comune.

Citeşte şi: Trei elicoptere ale MAI, trimise în Brăila, Buzău şi Galaţi

Astfel, rămân izolate satele Bogza şi Voietin din comuna Sihlea şi satele Râmniceni, Slobozia Boteni şi Stupina din comuna Măicăneşti, în total fiind vorba despre aproximativ 4.000 de oameni.

El a adăugat că trei drumuri judeţene rămân închise, acţionându-se în continuare pentru deszăpezirea acestora.

Primarul din Măicăneşti, Costel Necula, a spus că localnicii sunt izolaţi de cinci zile.

“Am sate izolate de cinci zile, la Stupina sunt vreo 400 de localnici, Slobozia Boteşti, 350, în Satul Nou, 250 de persoane. Avem magazine, dar nu sunt aprovizonate de cinci zile, să sperăm că în cursul zilei de azi (n.r. – marţi) ne vom debloca. Cu combustibil ne-a ajutat Prefectura, cu 800 de litri, cea mai bună treabă e că avem curent. Dar sunt bătrâni pe care trebuie să-i ajutăm, să le facem pârtie, să le ducem mâncare, medicamente. Zăpada are un metru, chiar şi doi”, a declarat primarul comunei Măicăneşti.

Citeşte şi: Nou cod portocaliu de viscol pentru Capitală şi 14 judeţe din sud-est, cod galben în alte 11 judeţe din centrul ţării

Şi în localitatea Vulturu, oamenii sunt afectaţi de viscol şi ninsori, autorităţile acţionând pentru deszăpezirea tuturor gospodăriilor, întrucât se tem ca noul val de ninsori să nu agraveze situaţia.

“Avem probleme, sperăm ca în această după-amiază să desfundăm tot, să ne aprovizionăm, pentru că avem atenţionare mâine (n.r. – miercuri), avem un nou val de ninsori şi viscol, să sperăm că nu va fi la fel de mare, cu natura nu te pui. Avem zăpadă de trei-patru metri. Noi avem cinci sate plus două cătune, am avut probleme majore, am reuşit să punem bolnavii la adăpost, acum luptăm cu cantitatea mare de zăpada, avem şase utilaje, ar fi suficiente, dar vântul pune totul la loc, e de muncă, încă avem uliţe neatinse, pline de zăpadă”, a precizat primarul din Vulturu, Nicuşor Păduraru.

Membrii comandamentului de urgenţă au declarat, luni, starea de alertă în judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea.

Premierul Victor Ponta a arătat că măsura este necesară pentru a exista o coordonare la nivel naţional, “o comandă unică”, pentru operaţiunile de deblocare a drumurilor.

Bucureştiul şi 14 judeţe din sudul şi estul ţării vor fi, miercuri, între orele 06.00 şi 23.00, sub avertizare cod portocaliu de viscol, iar pentru alte zece judeţe a fost emisă o avertizare cod galben.

Avertizarea cod portocaliu a fost emisă pentru Bucureşti şi judeţele Ilfov, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi şi jumătatea de sud a judeţelor Argeş şi Dâmboviţa.

Cele mai citite

VIDEO. Spectacol pe cerul României. Aurora boreală, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani

Aurora boreală, unul dintre cele mai fascinante fenomene naturale, a oferit un spectacol rar și uimitor în noaptea de vineri spre sâmbătă, surprinzând locuitorii...

Biden i-a spus lui Iohannis că ceva îl deRUTTEază

IlustrațieȘ Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis s-a întors foarte deRUT(TE)at din Statele Unite ale Americii (SUA). Aceasta după ce președintele octogenar american, Joe Biden,...

Încă o ediție a Eurovision cu scandal. Reprezentantul Olandei a fost exclus

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, după o plângere a unui membru al echipei de producţie, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă