15.3 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Decizie şoc: Grecia renunţă la televiziunea şi radioul publice. Sindicat: "Este...

UPDATE. Decizie şoc: Grecia renunţă la televiziunea şi radioul publice. Sindicat: “Este ilegal. Seamănă mai mult cu guvernarea lui Ceauşescu decât cu o democraţie”

UPDATE: Salariaţii posturilor publice ERT, a căror difuzare a fost întreruptă de către Guvern marţi seara, au continuat să emită, miercuri dimineaţă, pe Internet şi pe un post local privat închiriat de la partidul comunist, a constatat un jurnalist AFP la sediul televiziunii publice, scrie Mediafax.

În spatele unor banderole şi în urma manifestaţiilor organizate cu o zi înainte, după ce Guvernul a anunţat că va închide posturile publice gestionate defectuos, studiourile încercau să continue să funcţioneze miercuri dimineaţa la sediul ERT din Aghia Paraskevi, la periferia de nord-est a Atenei.

Pe ecran, accesibil pe www.ert.gr şi pe postul local 902 aparţinând partidului comunist KKE, sunt transmise dezbateri cu jurnalişti din cadrul postului despre lovitura pe care au primit-o cu o zi înainte, care lasă fără locuri de muncă aproximativ 2.700 de salariaţi, în contextul în care Guvernul este somat de creditorii ţării să reducă numărul de salariaţi în funcţia publică.

Preşedintele sindicatului salariaţilor Panayotis Kalfayanis a îndemnat la ocuparea clădirii şi a anunţat că va “sesiza justiţia europeană şi justiţia greacă”. “Chiar dacă vor să distrugă democraţia, legile se aplică în continuare, iar eu mă voi lupta”, a declarat el pentru AFP.

El speră, la fel ca Alexis Tsipras, liderul Syriza (stânga radicală, opoziţie), să obţină retragerea decretului de urgenţă, semnat marţi doar de miniştri din cadrul Noii Democraţii (ND), unul dintre cele trei partide din cadrul coaliţiei guvernamentale.

El încearcă să obţină întâlniri, miercuri la prânz, cu liderul Partidului Socialist PASOK Evangelos Venizelos şi al micii formaţiuni proeuropene de stânga Dimar Fotis Kouvelis, ceilalţi doi lideri ai coaliţiei, existând riscul provocării unei crize politice în cazul în care cei doi refuză să semneze textul.

“Nu există o majoritate în Parlament”, subliniază liderul sindical, în biroul său, în mijlocul unor susţinători abătuţi, după o noapte de stupoare. O nouă manifestaţie în faţa sediului este prevăzută pentru miercuri.

_ _ _ _

Atât emisia televiziunii cât şi a radioului de stat din Grecia au fost suspendate. Nu mai sunt fonduri, iar autorităţile spun că nu mai e loc de “toleranţă pentru vaci sacre”, potrivit Realitatea.net.

Guvernul de la Atena încearcă să evite, pe orice cale, intrarea ţării în incapacitate de plată. Închiderea posturilor publice e una dintre cele mai drastice măsuri de austeritate luate de guvernul grec. Peste 2500 de angajaţi ai Elada Radio Television vor rămâne fără loc de muncă. Posturile de radio şi televiziune ale ERT au încetat transmisia după miezul nopţii şi vor fi relansate la o dată ulterioară, probabil în toamnă.

Citeşte şi FMI recunoaşte că a făcut greşeli grave în ceea ce priveşte criza din Grecia

“Este ilegal. Guvernul a oprit principalul post de emisie. Seamănă mai mult cu guvernarea lui Ceauşescu decât cu o democraţie”, a declarat pentru AFP preşedintele principalului sindicat al salariaţilor televiziunii, Panayotis Kalfayanis.

 

 

Cele mai citite

Preşedintele Iohannis a promulgat legea privind sprijinul acordat persoanelor vulnerabile pentru compensarea preţului la energie

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care aprobă ordonanţa de urgenţă a Guvernului 75/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de...

Asociaţia Energia Inteligentă: Furtuna geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice

O furtună geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice sau chiar pentru comunităţile care s-ar baza exclusiv pe energie electrică, arată...

Guvernul lansează Strategia Națională împotriva traficului de persoane. România a devenit țară de destinație pentru persoane din zona Asiei

România a devenit țară de destinație pentru victimele traficului de persoane provenite din zona Asiei, semnalează noua Strategie Națională împotriva traficului de persoane. Guvernul României...
Ultima oră
Pe aceeași temă