14.5 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialUniunea Europeană vrea să pună embargo asupra petrolului sirian

Uniunea Europeană vrea să pună embargo asupra petrolului sirian

Uniunea Europeană (UE) pregăteşte sancţiuni împotriva sectorului petrolier din Siria, la cinci luni de la începutul unei represiuni violente în această ţară, a anunţat astăzi o sursă diplomatică, citată de AFP, potrivit Mediafax. 

“UE pregăteşte sancţiuni în sectorul petrolier şi are în vedere eventual un embargo asupra importurilor de petrol sirian“, a declarat un diplomat european, sub acoperirea anonimatului.

Europa achiziţionează 95 la sută din petrolul exportat de Siria, ceea ce reprezintă o treime din veniturile acestei ţări.

În plus, UE ar urma să adauge, în zilele următoare, 15 persoane pe lista celor vizate de blocarea averilor şi de interdicţii de viză, a precizat diplomatul. Sancţiunile ar urma să vizeze alte cinci societăţi, conform aceleiaşi surse.

Această decizie a fost luată la finalul unei întrevederi a celor 27 de ambasadori ai statelor membre UE.

Reprezentanţii celor 27 de Guverne europene au cerut Serviciului de Acţiune Externă condus de Catherine Ashton să pregătească un plan pentru consolidarea sancţiunilor, “inclusiv un embargo petrolier”, a afirmat un alt diplomat.

Uniunea Europeană vrea să sancţioneze nu numai persoane şi întreprinderi care au legătură cu represiunea, ci şi pe cele care susţin economic regimul sirian.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, precum şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic David Cameron i-au cerut joi liderului sirian, Bashar al-Assad, să renunţe la putere şi au evocat noi sancţiuni împotriva regimului său.

Preşedintele american, Barack Obama, a afirmat joi că a venit vremea ca liderul sirian Bashar al-Assad să se retragă de la putere şi a anunţat noi sancţiuni împotriva regimului său, interzicând importul de petrol şi de produse petroliere din Siria în Statele Unite şi blocând toate bunurile pe care statul sirian le-ar putea avea pe teritoriile aflate sub jurisdicţia americană.

UE a adoptat anterior mai multe seturi de sancţiuni împotriva Siriei, blocând averi şi impunând interdicţii de viză pentru 35 de persoane, între care şi Bashar al-Assad, şi patru societăţi apropiate regimului.

Un embargo privind armele şi materialul care poate fi folosit în represiune este, de asemenea, în vigoare din mai.

Cele mai citite

România – Japonia, în „optimile” Billie Jean King Cup

Echipa feminină de tenis a României va înfrunta Japonia în optimile de finală ale Billie Jean King Cup, în perioada 12-14 noiembrie, la Sevilla. Conform...

Jucătorul străin cu al doilea cel mai mare număr de prezențe în tricoul FC Barcelona

Marc-André ter Stegen continuă să stabilească noi repere la FC Barcelona. În urma apariției sale în meciul cu Valencia, portarul se află pe locul...

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă