14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialUngureanu: "Suntem prea buni prieteni (cu Rusia) ca sa nu fim sinceri"

Ungureanu: “Suntem prea buni prieteni (cu Rusia) ca sa nu fim sinceri”

Referitor la incidentul petrecut la Bruxelles, cand ministrul rus de Externe Serghei Lavrov i-a reprosat declaratiile “neprietenoase” fata de Rusia ale presedintelui Basescu, ministrul roman al Afacerilor Externe Mihai-Razvan Ungureanu a subliniat pentru Romania libera ca “Romania este foarte ferma pe pozitiile sale de politica externa” si, ca atare, nu accepta conditionari din partea Rusiei. Ungureanu a confirmat discutia purtata cu Lavrov, care de altfel s-a comportat foarte agresiv la Bruxelles, reusind sa enerveze pe toata lumea, si i-a oferit replica omologului sau, afirmand ca “suntem prea buni prieteni ca sa nu avem o discutie sincera”, dovada ca preocuparea Moscovei este fara obiect.
Pe de alta parte, ambasadorul Republicii Moldova a fost convocat marti la Ministerul roman al Afacerilor Externe pentru a exprima surprinderea partii romane fata de convocarea ambasadorului roman la Chisinau la MAE moldovean in legatura cu un interviu acordat de presedintele UNITER, Ion Caramitru, unei publicatii moldovene. Potrivit unui comunicat MAE, partea romana a solicitat, de asemenea, “clarificari cu privire la unele declaratii recente ale autoritatilor de la Chisinau critice la adresa preocuparilor Romaniei de a participa la consolidarea optiunii europene a Republicii Moldova”. Ministrul Ungureanu a reamintit ca “Republica Moldova are nevoie de sansa europeana” pe care nu trebuie sa o iroseasca.

Tensiunile diplomatice romano-moldovene se amplifica

Actiunea a survenit dupa ce, profitand de faptul ca printre organizatorii unui spectacol la care a participat Caramitru de 1 decembrie la Chisinau se afla si ambasada Romaniei, Ministerul moldovean al Afacerilor Externe l-a convocat luni pe ambasadorul nostru la Chisinau pentru “a i se atrage atentia asupra comportamentului sfidator fata de Republica Moldova si autoritatile ei legitime de care a dat dovada actorul Ion Caramitru”. Demersul oficialitatilor moldovene este insa unul complet inadecvat in conditiile in care Caramitru nu detine nicio functie oficiala in Romania si pana una-alta poate spune ce vrea si unde vrea. Presedintele Vladimir Voronin s-a suparat pe un interviu din 28 noiembrie acordat de Ion Caramitru unui ziar din Chisinau in care directorul Teatrului National observa ca Republica Moldova este singura tara care inca ii mai alege pe comunisti si isi exprima convingerea ca Basarabia va reveni la patria-mama. Furios, Voronin a dat si el un interviu, exact de Ziua Nationala a Romaniei, unui portal de stiri, in limba rusa, evident, in care s-a apucat sa spuna ca Romania “incearca sa impuna Moldovei reguli si principii pe care a incercat sa ni le bage pe gat in toti acesti 15 ani de independenta. Daca e sa dam o apreciere obiectiva, aceasta se numeste amestec in treburile unui stat suveran”.
Atitudinea cel putin lipsita de eleganta a lui Voronin fata de Romania poate reprezenta semnalul unei noi schimbari de orientare politica a acestui comunist ridicol de la angajamentul proeuropean inapoi spre Moscova. La Bruxelles, unde a avut loc reuniunea ministrilor de Externe ai statelor membre OSCE, Rusia a exasperat pe toata lumea afirmand raspicat ca nu isi va retrage trupele din Transnistria si Georgia. Mai mult, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a comportat ca un bun ministru sovietic si s-a certat cu toata lumea, inclusiv cu ministrul Ungureanu, folosind un limbaj pe care France Presse l-a caracterizat drept “demn de razboiul rece”.

Cele mai citite

Spre pace în jurul Israelului

                                          In memoria lui Shlomo Avineri În jurul unei confruntări cu vaste implicații înfloresc de obicei opinii diverse. Or, numai abordarea cu date verificate și...

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă