3.6 C
București
marți, 18 ianuarie 2022
AcasăSpecialUngaria vrea sa cumpere castelul Goga de la Ciucea

Ungaria vrea sa cumpere castelul Goga de la Ciucea

Statul maghiar intentioneaza sa cumpere castelul-muzeu din comuna clujeana Ciucea, care a apartinut poetului si omului politic Octavian Goga. Castelul a fost initial proprietatea poetului maghiar Ady Endre si a fost cumparat de la vaduva acestuia, dupa primul razboi mondial, de catre Octavian Goga. El a fost un bun prieten al lui Ady Endre. Octavian Goga, ulterior, si-a stabilit aici resedinta.

Muzeul memorial „Octavian Goga” este revendicat de un nepot de al Veturiei Goga, Florin Muresan, care traieste in Statele Unite ale Americii. Exista deja precedente: retrocedarea Castelului Peles si a Muzeul Brukenthal. In aceste conditii, Ministerul de Externe si Ministerul Culturii din Ungaria si-au aratat intentia de a cumpara vechiul castel de la Ciucea de la cel care va mosteni acest domeniu pentru a amenaja aici un complex memorial dedicat poetului maghiar Ady Endre, cel care a construit de fapt conacul.
Ca urmas direct, Florin Muresan si-a revendicat partea de mostenire dinspre Veturia Goga, care mai cuprinde o cabana la Predeal si un imobil din Bucuresti, dupa cum a afirmat istoricul de arta clujean Vasile Radu. El a mai spus ca procesul de revendicare este pe rol de aproximativ un an, iar cei chemati in judecata sunt actualii proprietari ai castelului de la Ciucea, adica Consiliul Judetean Cluj. Insa, in acest sens, un cuvant important au de spus si ceilalti mostenitori ai familiei Goga, actrita Ilinca Tomoroveanu, casatorita cu actorul Traian Stanescu, care sunt mostenitori dinspre Goga.

Donatie pentru statul roman

Dupa moartea lui Octavian Goga, in 1938, castelul de la Ciucea a intrat in proprietatea sotiei sale, Veturia. In 1966, ea l-a donat statului roman, care in anul urmator a transformat castelul in muzeu. Aceasta a continuat sa traiasca in castel pana in 1979. A fost inmormantata alaturi de sotul ei, intr-un mausoleu construit in parcul castelului. In cadrul complexului muzeal mai sunt cuprinse o manastire, o biserica de lemn, o biblioteca si un teatru de vara. Toate acestea au fost construite dupa ce Goga a cumparat domeniul.

Cele mai citite

18 echipe, salvarea lui Dinamo, dar și a fotbalului românesc

Discuțiile despre o nouă creștere a numărului de echipe din Liga I le-a dat motiv rivalilor lui Dinamo să invoce o “dedicație”. Să nu trecem...
Ultima oră
Pe aceeași temă