21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialUngaria: Evreii au comemorat 70 de ani de la eliberarea ghetoului din...

Ungaria: Evreii au comemorat 70 de ani de la eliberarea ghetoului din Budapesta

Evrei unguri şi veterani din fosta armată sovietică s-au întâlnit duminică la Budapesta pentru a comemora 70 de ani de la eliberarea ghetoului din capitala ungară de către Armata Roşie, informează Mediafax.

Câteva sute de persoane, inclusiv câţiva zeci de supravieţuitori ai ghetoului, au asistat la comemorare, la Marea Sinagogă, cel mai important lăcaş de cult evreiesc din Europa.

"Mulţi nu ar fi aici, dacă Armata Roşie nu ar fi venit în ziua aceea", a declarat marele rabin al sinagogii Robert Frolich.

Doi veterani sovietici care au luat parte la eliberarea ghetoului erau de asemenea prezenţi, iar Ansamblul Aleksandrov, unul dintre corurile Armatei Roşii, a interpretat câteva cântece.

Până la sosirea forţelor sovietice, în ghetorul din Budapesta au fost aduşi până la 70.000 de evrei, care au fost ţinuţi în condiţii deplorabile, iar mii dintre ei au murit de frig, de foame sau din cauza bolilor. Aproximativ 100.000 de evrei se aflau la Budapesta atunci când oraşul a fost eliberat, pe 13 februarie 1945.

Aproximativ 50.000 de militari sovietici au murit în eliberarea capitalei ungare, a precizat ambasadorul rus Vladimir Sergheiev, prezent la ceremonie.

Comemorările din Ungaria au provocat o controversă, numeroase grupuri de organizatori ai evenimentelor refuzând sau returnând fonduri distribuite de către Guvernul Viktor Orban, pe care l-au acuzat de minimalizarea complicităţii statului ungar în organizarea deportării, ceea ce Executivul neagă.

Cele mai citite

6 piese de mobilier esențiale în amenajarea unei camere pentru tineret

Cu siguranță, amenajarea unei camere pentru tineret este o sarcină care necesită atenție și creativitate....

Ana Bogdan, învinsă în turul secund la Roma

Ana Bogdan a ratat calificarea în turul al treilea la Roma, unde s-ar fi duelat cu Sorana Cîrstea, după ce a fost învinsă în...

Olympiakos Pireu, în prima finală europeană din istorie! Grecii au învins-o pe Aston Villa în dublă manșă

Olympiakos Pireu s-a calificat în finala Europa Conference League, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în fața englezilor de la Aston Villa,...
Ultima oră
Pe aceeași temă