12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecial"Unchiul Axl" cântă în România

“Unchiul Axl” cântă în România

După 15 ani de pauză, Guns N’ Roses, trupă-simbol a muzicii rock, s-a reunit pentru turneul „Chinese Democracy”, în cadrul căruia pe 21 septembrie ajunge şi la Bucureşti. Deşi din perioada de glorie în trupă a mai rămas doar solistul Axl Rose, criticii spun că ultimul album marchează o revenire în forţă a stilului Guns N’ Roses.

Consideraţi încă de la apariţie drept „următorii Rolling Stones”, Guns N’ Roses au vândut până acum peste 100 de milioane de albume, iar hituri precum „Sweet Child O’Mine” , „Don’t Cry” sau „November Rain” sunt încă fredonate în întreaga lume.

Axl Rose, magnetul trupei

Guns N’ Roses şi-au făcut intrarea în lumea muzicală în 1985, reuşind rapid să impună hard-rock-ul pe o scenă dominată masiv de muzica pop şi dance. Noul val de formaţii glam rock a fost reprezentat cu succes de grupul american, al cărui nume provine din unirea a două formaţii foarte importante de la Hollywood, L.A Guns şi Hollywood Rose. Încă de la înfiinţare, punctul de atracţie al trupei a fost solistul vocal Axl Rose, pe numele său adevărat William Bruce Rose, care a dat grupului un farmec aparte prin timbrul său vocal, dar şi prin prestaţia live (baticurile legate pe cap şi bermudele au ajuns o marcă a sa). Primul album a fost şi marele succes al grupului. Intitulat „Appetite For Destruction”, discul s-a clasat la scurt timp după lansare, în 1987, pe locul întâi în topul Billboard, dar a ocupat poziţii fruntaşe şi în topurile europene, devenind cel mai popular album rock al acelor ani.

De altfel, discul rămâne cel mai bine vândut album de debut din toate timpurile, cu peste 38 de milioane de exemplare la nivel mondial. Celebritatea este consolidată printr-o serie de turnee şi apariţii la festivaluri importante, având ca punct de referinţă Monsters Of Rock, în 1988, unde au cântat în faţa a 100.000 de spectatori. Începând cu anii ’90, Guns N’ Roses devine un simbol nu numai pentru amatorii muzicii rock, ci şi pentru iubitorii muzicii mainstream. Apariţia în 1991 a dublului album „Use Your Illusion I + II” a făcut ca trupa să câştige noi şi noi fani, iar piese precum „Don’t Cry”, „November Rain” sau „Knockin’ On Heaven’s Door” (cover Bob Dylan) să fie fredonate de toate categoriile de public. Cele două albume primesc şapte discuri de platină. Trupa pleacă într-un mare turneu mondial, „Use Your Illusion”, care se încheie, după 28 de luni şi 192 de concerte, pe 17 iulie 1993 în Buenos Aires. Este ultimul spectacol la care Slash şi Rose urcă pe aceeaşi scenă. După o perioadă marcată de certuri îngrozitoare (membrii trupei sunt înlocuiţi de pe o zi pe alta), de abuz de droguri şi alcool, în 1993 Guns N’ Roses se desfiinţează.

„Salut copii, unchiul Axl s-a întors”

După opt ani de pauză, când nimeni nu se mai aştepta, în 2001, Guns revine cu două concerte, în Las Vegas şi în Rio de Janeiro, în care interpretează hituri din perioada de glorie, dar şi melodii mai puţin cunoscute de pe albumul încă nelansat „Chinese Democracy”. „Salut copii, unchiul Axl s-a întors” a fost salutul de revenire al solistului. În 2008, după 15 ani de la ultimul album, Guns revine în atenţie cu un nou disc de studio, numit „Chinese Democracy”. A fost marea surpriză a anului 2008 şi, în acelaşi timp, un comeback de referinţă în istoria rockului. În ciuda speculaţiilor că trupa nu mai e ce a fost odată, că Axl Rose s-a îngrăşat şi şi-a pierdut suflul (are acum 47 de ani), criticii şi fanii s-au arătat superîncântaţi de noua apariţie discografică. Albumul „Chinese Democracy” este un amalgam de influenţe de la Queen la Nine Inch Nails, după cum a recunoscut însuşi Axl, cu beaturi electro şi riffuri industriale adăugate instrumentelor „tradiţionale” vioara şi pianul. Punctul forte al grupului rămâne însă apariţia live, în 2002, Q Magazine incluzând Guns N’ Roses într-un top 50 al trupelor care merită văzute într-o viaţă. 

Preţuri între 127 şi 298 de lei

„Chinese Democracy World Tour” ajunge în premieră şi în România, pe 21 septembrie, la complexul Romexpo din Capitală. Biletele au fost puse în vânzare în exclusivitate prin Eventim şi pot fi cumpărate din magazinele Germanos, Orange, Vodafone, librăriile Humanitas şi Cărtureşti şi online, de pe www.eventim.ro la următoarele preţuri:
 
VIP
– tribună, între 266,3 lei şi 298,2 lei, în funcţie de poziţionare;

Golden Circle – în faţa scenei, 191,7 lei;

Normal Circle – 127,8 lei.

 

Slash, marea pierdere Guns N’ Roses

Slash, o vedetă a trupei, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti ai tuturor timpurilor, a părăsit Guns N’ Roses după un conflict cu solistul Axl Rose. Ambii au oferit declaraţii contradictorii cu privire la motivul retragerii. „Slash este precum un cancer ce trebuie extirpat, evitat şi cu cât se aude mai puţin de el şi de fanii lui cu atât este mai bine”, declara Axl Rose, spre stupoarea întregii lumi. Deşi s-a speculat intens că Slash s-ar putea alătura din nou grupului, în februarie 2009, Axl Rose revenea cu o declaraţie de „forţă”: „Ceea ce e clar este că unul dintre noi doi va muri înainte de reunire, şi oricât de trist, urât sau nefericit vi se pare, asta e situaţia. Anumite decizii au fost luate cu mult timp înainte şi reiterate în fiecare an de un singur om”. 

Mult mai conciliant, chitaristul spunea recent,  într-un interviu pentru New York Post, că nu mai are resentimente şi că totul depinde acum de Axl Rose. „Sunt destul de reţinut, pentru că ştiu cât de mult mă urăşte. Din acest motiv mă îndoiesc. Dar, dacă ne vom întâlni pe undeva din întâmplare şi dacă toată acea animozitate din trecut va dispărea pentru câteva clipe, atunci sunt sigur că vom purta o conversaţie interesantă”, a declarat Slash, care a apreciat albumul „Chinese Demo-cracy”: „Este un sound foarte heavy, destul de dark, e un disc deprimant. Axl este fenomenal”. Recent, Slash a scos pe piaţă un album care îi poartă numele şi care include colaborări cu solişti „grei”: Ozzy Osbourne, Lemmy Kilmister de la Motorhead, Kid Rock şi Myles Kennedy.

Trupa Guns N’ Roses este formată acum din Axl Rose (vocal, pian), Dizzy Reed (clape, pian, sintetizator, backing vocals), Tommy Stinson (chitară bas, backing vocals), Chris Pitman (clape, backing vocals), Richard Fortus (chitară), Frank Ferrer (baterie, percuţie), Ron „Bumblefoot” Thal (chitară), DJ Ashba (chitară).

Cele mai citite

Accident rutier pe DN19A, în Satu Mare. Patru persoane au ajuns la spital

Patru persoane, doi copii şi doi adulţi, au fost transportate la spital în urma unui accident rutier produs joi pe DN 19A, în zona...

Procurorul Daniel Horodniceanu a câștigat procesul cu Poliția Română, deși circula cu 170 km/h

Judecătorii au decis să îi dea câștig de cauză lui Daniel Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistratorii (CSM), chiar dacă a fost prins...

China denunță sancțiunile SUA împotriva companiilor chineze ce ajută Rusia

China a afirmat că va lua "măsurile necesare" după anunţarea de către Washington a unor noi sancţiuni menite să paralizeze capacităţile militare şi industriale...
Ultima oră
Pe aceeași temă