9.6 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialUn turist român, principalul martor şi suspect al avalanşei din Alpii francezi

Un turist român, principalul martor şi suspect al avalanşei din Alpii francezi

Un grup de schiori din care făcea parte cel puţin un român a provocat avalanşa din sud-estul Franţei, soldată cu moartea a trei liceeni, afirmă un martor, conform presei franceze, citate de Mediafax. Turistul român se afla pe pârtia de schi în momentul producerii avalanşei şi este principalul martor în cazul acestui grav incident, anunţă procurorii de la Paris.

Doi elevi francezi şi un instructor de schi ucrainean au murit după avalanşa produsă miercuri după-amiază în apropierea staţiunii Deux Alpes, situată în sud-estul Franţei. Unul dintre profesorii care însoţeau grupul de 19 elevi de liceu pe pârtia de schi a fost arestat preventiv sub acuzaţia de omor prin imprudenţă.

Principalul martor al procurorilor francezi este un turist român care se afla pe pârtie cu un alt grup, format în total din 15 persoane. “O persoană de naţionalitate română s-a prezentat la Jandarmerie pentru a spune că schia cu un grup de 15 persoane pe aceeaşi pârtie şi că a auzit un zgomot, ca o explozie, în momentul declanşării avalanşei”, a declarat procurorul din Grenoble, Jean-Yves Coquillat, citat de postul BFMTV.

Românul este audiat ca martor, procurorii precizând că, pentru moment, grupul acestuia nu pare a fi responsabil direct de producerea avalanşei. Potrivit anchetatorilor, turistul român a afirmat că “schiorii au fisurat stratul de zăpadă deasupra celuilalt grup, care se afla mai jos pe pârtie, şi că aşa s-a declanşat avalanşa”. Un alt martor, citat tot de postul BFMTV, a declarat că a văzut cum “cei 15 schiori au rupt stratul de zăpadă”, provocând avalanşa.

Avalanşa a avut loc pe pârtia de risc ridicat Bellecombes, la altitudinea de 2.800 de metri. Pârtia, situată în staţiunea Deux Alpes, era închisă publicului, din cauza lipsei zăpezii suficiente, până la o anumită altitudine, şi din cauza stratului prea mare de zăpadă existent mai sus. “Pârtia era închisă în momentul incidentului”, a confirmat un procuror citat de postul Europe 1. Cele două grupuri se aflau practic ilegal pe pârtie.

Doi adolescenţi au murit pe loc, trei sunt răniţi, iar cinci sunt dispăruţi, fiind căutaţi activ de salvamontişti. De asemenea, un instructor de schi ucrainean a murit în urma avalanşei. Un profesor, liderul grupului de excursionişti, a fost şi el rănit, conform unui bilanţ provizoriu anunţat de autorităţi.

 

 

Cele mai citite

Ce pedeapsă riscă o doctoriță din Rusia după ce ar fi tratat-o fără respect pe văduva unui soldat rus din Ucraina

Procesul unei doctoriţe pediatru ruse, care riscă 10 ani de închisoare după ce a fost acuzată de văduva unui soldat rus mort în Ucraina...

Corvinul Hunedoara a intrat în istorie cu prima Cupă a României câștigată

Corvinul Hunedoara şi Oţelul Galaţi au disputat finalei Cupei României la fotbal, miercuri seara, pe Stadionul Municipal din Sibiu. După un meci disputat care...

Ce pedeapsă riscă o doctoriță din Rusia după ce ar fi tratat-o fără respect pe văduva unui soldat rus din Ucraina

Procesul unei doctoriţe pediatru ruse, care riscă 10 ani de închisoare după ce a fost acuzată de văduva unui soldat rus mort în Ucraina...
Ultima oră
Pe aceeași temă