33.4 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăSpecialUn tânăr îl acuză de pedofilie pe IPS Teodosie Tomitanul

Un tânăr îl acuză de pedofilie pe IPS Teodosie Tomitanul

Arhiepiscopul Tomisului a fost acuzat că ar fi întreţinut relaţii sexuale cu un minor, însă acesta consideră afirmaţiile  „o încercare disperată de denigrare”.

„I-am dat rasa jos, i-am dat reverenda, i-am dat şi celelalte haine, până la maieu, aşa cum a cerut Înalt Preasfinţia Sa”, povesteşte un tânăr într-un interviu acordat, sub anonimat, televiziunii RTV. Faptele de care tânărul îl acuză pe înaltul prelat ar fi avut loc în urmă cu 15 ani, pe când presupusa victimă era minoră. Tânărul povesteşte că abuzul s-ar fi petrecut la Mănăstirea Dervent şi că nu s-a împotrivit cererilor nepotrivite ale ierarhului pentru că „în mănăstire ascultarea este mântuirea şi raiul”. O altă voce din materialul tv, prezentată ca aparţinând unui şef din cadrul Arhiepiscopiei Tomis, însă fără precizarea numelui şi a poziţiei exacte, îl acuză pe Teodosie de multe astfel de abuzuri: „La Tulcea e plin. Dar nu vor să vorbească. (…) E într-un sistem de relaţii aşa de complicat! Dacă cade el, o să cadă mulţi!”.

Teodosie: „Exclus!”

Arhiepiscopul Tomisului a respins vehement acuzaţiile: „Exclus, este imposibil aşa ceva!”. Acesta caracterizează acuzaţiile drept „o încercare disperată de denigrare” şi precizează că vocea din înregistrare aparţine unui tânăr orfan de etnie romă, Ciprian Stănescu, pe care Arhiepiscopia l-a ajutat să-şi termine studiile liceale. „Gravele sale probleme de comportament şi labilitatea psihică au determinat conducerea Arhiepiscopiei să nu-i acorde binecuvântarea necesară înscrierii la Facultatea de Teologie”, explică un comunicat al Arhiepiscopiei. Potrivit documentului, vocea atribuită unui „şef din cadrul Arhiepis-copiei” îi aparţine, de fapt, lui Laurenţiu Mihăileanu, recent pensionat, care „nutreşte resentimente puternice faţă de conducere” pentru că în perioada 2002-2004 a fost dat afară din instituţie.

Teodosie, un prelat controversat

Trecutul lui IPS Teodosie este plin de momente controversate. În 2009, pe numele său a fost deschis un dosar penal după ce un reporter al „României libere” i-a cerut înaltei feţe bisericeşti să-l facă preot fără respectarea canoanelor ortodoxe. IPS Teodosie a acceptat şi l-a înmatriculat mai întâi pe ziarist la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa, pe baza unor documente falsificate. În schimbul serviciilor sale, arhiepiscopul a primit de la reporter, prin consilierul său de la acea vreme, 850 de euro. Tot prin consilierul său, arhiepiscopul i-a cerut ziaristului 5.000 de euro sub formă de împrumut. Dosarul s-a plimbat de la un procuror la altul, iar după doi ani de tergiversări, a ajuns în acelaşi punct de unde a pornit.

Presa a relatat că pe numele lui IPS Teodosie a mai existat o plângere penală la Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA), în care a fost acuzat de abuz în serviciu şi acte de corupţie. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU