16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialUn site islamist publică identitatea şi fotografia autorului atentatului eşuat din Suedia

Un site islamist publică identitatea şi fotografia autorului atentatului eşuat din Suedia

Cele două explozii produse sâmbătă în centrul oraşului Stockholm, soldate cu un mort şi doi răniţi au fost catalogate de ministrul suedez de Externe, ca fiind “tentative” de atac terorist. Un site islamist a publicat duminică informaţii referitoare la identitatea atacatorului.

Site-ul suţine că este vorba de Taymour Abdel Wahab şi publică, de asemenea, şi o fotografie, în care apare un bărbat cu ochelari fumurii, în picioare şi ţinându-şi mâinile în buzunare, relatează AFP. “Este fratele nostru, Mujahid Taymour Abdel Wahab, care a efectuat operaţiunea de martir la Stockholm”, arăta site-ul Shumukh-Islam. Potrivit canalului de televiziune SVT, cadavrul descoperit în locul unde s-a produs cea de-a doua explozie este al autorului atentatului.

Agenţia suedeză de presă TT informase, sâmbătă seara, că a primit, cu zece minute înaintea celor două explozii, un e-mail în arabă şi în suedeză, ce anunţă viitoare acţiuni. “Acum copiii, fiicele şi surorile voastre vor muri la fel cum mor fraţii noştri, surorile noastre şi copiii noştri”, avertiza textul. De asemenea, mai era specificat că acţiunile vor continua “până când veţi pune capăt războiului împotriva islamului, veţi stopa denigrările la adresa profetului şi sprijinul vostru stupid pentru porcul Vilks(caricaturistul care l-a desenat pe profetul Mahomed în ipostază de câine)”. Imamul celei mai mari moschei din Stockholm, Hassan Mussa, a condamnat “exploziile” şi toate formele de atac, de violenţă şi de ameninţări la adresa celor nevinovaţi.

Noile informaţii vin după ce premierul Suediei, Fredrik Reinfeldt, a avertizat acesta asupra concluziilor partidului, tot în cadrul în zilei de duminică. “Trei lucruri s-a întâmplat noaptea trecută, o masină a explodat … un om a murit (potrivit serviciul ui de informaţii Saepo) şi agenţia de ştiri TT a primit un mesaj de amenintare la adresa Suediei. Trei evenimente asupra carora nu exista confirmari ca ar avea legătura între ele,” a a declarat Reinfeldt.

Exploziile s-au produs într-o zonă comercială aglomerată din capitala Suediei, la câteva minute după ce o agenţie locală a primit un mesaj în care era denunţată prezenţa militară suedeză în Afganistan şi ameninţată cu atacuri.

Cele mai citite

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...

Premieră mondială: Urangutan care își tratează rana cu o plantă

Un urangutan din Indonezia a fost văzut în timp ce îşi trata o rană cu o plantă medicinală, fiind pentru prima dată în lume...
Ultima oră
Pe aceeași temă