13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialUn simplu test de salivă poate determina vârsta unei persoane

Un simplu test de salivă poate determina vârsta unei persoane

O echipă de specialişti în genetică a descoperit că vârsta unei persoane poate fi stabilită pe baza unui test de salivă. Atenţia lor s-a concentrat asupra unui proces numit metilare ce are loc la nivelul ADN-ului.

Nu doar genele influenţează felul în care corpul nostru îmbătrâneşte, ci şi mediul înconjurător. Dr. Eric Vilain, profesor de genetică la University of California a declarat pentru Yahoo că la nivelul ADN-ului au loc schimbări pe parcurs ce îmbătrânim. Aceste schimbări influenţează direct bolile ce intervin odată cu înaintarea în vârstă.

Cercetările au fost efectuate pe mostre de salivă prelevate de la 34 de perechi de gemeni identici cu vârstele cuprinse între 21 şi 55 de ani şi alţi voluntari cu vârsta între 18 şi 70 de ani. Rezultatul a fost acelaşi. Se poate determina cu o aproximare de 5 ani vârsta unei persoane doar prin analiza salivei acesteia. Reacţiile chimice ce au loc la nivelul ADN-ului în timpul procesului de metilare pot identifica acest lucru.

“Metilarea este strâns legată de îmbătrânirea organismului astfel încât acum ne putem exprima asupra vârstei cuiva doar prin analizarea unei singure părţi din ADN”, declară Sven Bocklandt, specialist în genetică.

Acest test ar putea fi folosit pentru a evalua riscul predispunerii la boli al diferiţilor pacienţi. “Doctorii ar putea stabili predispunerea la diferite boli şi în funcţie de asta ar putea recomanda tratamente personalizate fiecărui pacient în parte în funcţie de ADN-ul său,” spune prof. dr. Vilain. „Astfel am elimina costuri şi analize inutile şi am câştiga timp.”

Mai mult, această descoperire va fi adoptată şi de către echipajele de poliţie în investigarea crimelor. Anchetatorii pot acum analiza diferitele urme de salivă de la scena crimei şi restrânge aria suspecţilor.

Cele mai citite

Echilibrul perfect: cum să îmbini mobilierul vintage cu designul modern

În ultimii ani, o tendință care a câștigat teren în designul interior este combinarea mobilierului vintage cu designul modern. Acest amestec neconvențional de stiluri...

Unicat în România! Grădini plutitoare pe lac, aranjamente gigant, zeci de mii de ghivece la West Side Flower Fest, cel mai mare festival de...

Dăm startul verii la cea de-a doua ediție a West Side Flower Fest! Va avea loc din 31 mai până în 2 iunie, în...

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...
Ultima oră
Pe aceeași temă