10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialUn săptămânal elveţian, acuzat de rasism împotriva romilor

Un săptămânal elveţian, acuzat de rasism împotriva romilor

Atât în Elveţia, cât şi în Austria şi Germania au fost înregistrate sesizări penale împotriva publicaţiei Weltwoche.  Titlul copertei celui mai recent număr a acesteia este „Vin romii: raiduri tâlhăreşti în Elveţia. Afacerile criminale de familie”.

Imaginea de pe coperta numărului de săptămâna trecută a publicaţiei atrage fără îndoială atenţia: un copil rom, care nu pare să aibă mai mult de 7 ani, murdar, ţinând în mână un pistol îndreptat către aparatul fotografului.

Combinaţia dintre poză şi titlu sugerează presupusul pericol pe care romii îl reprezintă la adresa elveţienilor.

Însă este puţin probabil ca acel copil să fi fost vreodată în Elveţia sau să ajungă vreodată acolo, a comentat consternat jurnalistul austriac Klaus Kamolz, citat de cotidianul Kurier; fotografia a fost făcută de italianul Livio Mancini în urmă cu peste trei ani, într-o groapă de gunoi de la marginea oraşului kosovar Gjakova, unde trăiesc mai multe familii de romi.

Kamolz este cel care a înaintat prima plângere penală împotriva publicaţiei elveţiene şi a redactorului-şef al acesteia, Roger Köppel, „un semn simbolic împotriva generalizării care criminalizează o întreagă etnie”, după cum a explicat jurnalistul austriac.

Sesizării sale i-a urmat o întreagă serie de plângeri, venite atât din partea unor persoane particulare, cât şi din partea unor politicieni şi a mai multor organizaţii de romi din ţările de limbă germană; majoritatea sunt îndreptate împotriva copertei, considerată rasistă şi discriminatorie.

Redactorul-şef adjunct al Weltwoche, Philipp Gut, s-a arătat surprins de reacţia stârnită de copertă.

Criminalitatea romilor este „o problemă actuală şi serioasă”, a spus Gut într-un comentariu publicat pe site-ul Weltwoche, adăugând că fotografia care a generat controversa simbolizează „faptul că clanurile de romi îşi abuzează copiii în scopuri criminale”; adevăratul scandal, consideră Gut, este că cei care protestează împotriva revistei sale nu protestează, totodată, şi împotriva acestor abuzuri. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă