1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialUn producător de apă îmbuteliată va da în judecată statul român și...

Un producător de apă îmbuteliată va da în judecată statul român și cere daune de un milion de euro

Un producător de apă îmbuteliată din România a anunțat că va da în judecată statul român și va cere daune în valoare de un milion de euro, după ce, în martie, a apărut pe lista mărcilor declarate neconforme de Autoritatea Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), potrivit Agerpres.

„Ulterior publicării rezultatelor acestor controale (efectuate de ANPC, n.r.), Aqua Queen SRL a solicitat efectuarea unor analize complexe, iar rezultatele obţinute au dovedit clar că produsele pe care le comercializează conţin valori determinate care se află în limita sau sub limita de detecţie stabilită prin lege. De asemenea, a ieşit la iveală faptul că laboratorul desemnat de ANPC să efectueze analizele nu deţinea acreditare, iar activitatea acestuia a fost ulterior suspendată. Aqua Queen SRL a publicat, apoi, dreptul la replică, în mai multe publicaţii de notorietate, prin care a informat populaţia că produsele sale nu pun în pericol sănătatea consumatorilor şi chiar a făcut public buletinul de analiză a apei”, se precizează în comunicatul citat. 

Potrivit companiei, ca urmare a celor întâmplate şi a prejudiciilor de imagine suferite prin apariţia ştirilor din mass-media, societatea Aqua Queen SRL a decis acţionarea în instanţă a următoarelor instituţii: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Nord-Vest şi Regiunea Sud-Muntenia, precum şi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. 
Reprezentanţii Aqua Queen solicită repararea prejudiciilor (afectarea imaginii publice, pierderea clientelei şi rezilierea contractelor de furnizare încheiate cu lanţurile de supermarket-uri) cauzate de comunicările transmise de ANPC, în baza seriei de controale efectuate la începutul anului. 

În data de 19 martie 2016, ANPC a anunţat că inspectorii din cadrul instituţiei au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 50.000 de lei pentru abateri de la limitele microbiologice în cazul a 5 tipuri de apă de masă şi apă de izvor îmbuteliată, comercializate în unele reţele comerciale din Bucureşti. 

Conform sursei citate, în perioada 4-9 martie, s-au prelevat eşantioane din sortimente de apă de masă şi de izvor din reţeaua comercială a unor lanţuri de hypermarketuri şi supermarketuri din Bucureşti. În urma controalelor, dintre cele 17 eşantioane prelevate şi analizate din punct de vedere microbiologic în cadrul Laboratorului SC Manor Laboratory Center SRL Bucureşti, 5 au fost neconforme, în urma analizelor de laborator. 

Pe lista mărcilor de apă declarate neconforme se află sortimentele: Winny – apă izvor plată îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 litri, Aro – apă de masă necarbogazoasă îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 litri, Calipso – apă de izvor îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 6 litri, Izvorul Zânelor – apă de izvor plată îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 litri şi Aqua Queen – apă de izvor îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 5 litri. 

În urma abaterilor constatate, s-au aplicat amenzi contravenţionale în valoare totală de 50.000 lei şi au fost oprite definitiv de la comercializare şi retrase din circuitul consumului uman produsele Apa de Izvor Calipso şi Apa de Izvor Plata Izvorul Zânelor în cantitate totală de 244 de litri. Celelalte două sortimente nu se mai aflau la comercializare la momentul controlului. Totodată, s-a dispus extinderea controlului la producător în judeţul Ilfov, respectiv Harghita prin comisariatele judeţene de protecţie a consumatorilor

Cele mai citite

Patru persoane rănite, dintre care una grav, într-un atac armat la Bruxelles

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, miercuri seară, într-un atac armat pe o arteră comercială importantă din Bruxelles, a anunţat poliţia...
00:00:41

Departamentul de Stat: SUA s-ar opune oricărei „zone tampon” din Gaza

SUA s-ar opune oricărei zone tampon propuse în interiorul Fâșiei Gaza, deoarece ar încălca poziția Washingtonului conform căreia dimensiunea enclavei palestiniene nu trebuie redusă...

SUA acuză patru soldați ruși de crime de război împotriva unui cetățean american

Statele Unite(SUA) au acuzat patru soldați ruși de crime de război săvârșite împotriva unui cetățean american în timpul invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat...
Ultima oră
Pe aceeași temă