13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialUn primar cercetat de DNA și-a dat demisia din funcție și din...

Un primar cercetat de DNA și-a dat demisia din funcție și din PSD

Florin George Onescu, PSD, este unul dintre cei mai controversați primari din județul Constanța, și-a dat demisia și din funcție, și din partid. Un gest surprinzător, care vine după 12 ani de mandat (a fost votat pentru prima dată în 2012) și cu numai un an înainte de alegerile locale. Nu apropierea acestui termen este însă justificarea gestului său.

Ce spune oficial

Oficial, Onescu afirmă că motivul demisiei este faptul că dorește să aloce mai mult timp familiei și afacerilor pe care le are. ”Vreau mai mult timp pentru familia mea și pentru afaceri”, a precizat acesta pentru România liberă. Primarul deține, potrivit declarației de avere, peste 255 de hectare de teren în comună, achiziționat între 2002 și 2014. Explicația oficială este greu de crezut însă. Timp de 12 ani, nimic nu l-a oprit pe Onescu să fie și primar și să aibă grijă de afacerile sale. Acesta a obținut, potrivit declarației de avere, 110.000 de lei numai de la PF Horticultura, sumă pe lângă care salariul de primar, de aprope 29.000 de lei, pălește. Primarul mai deține o firmă, care are ca obiect de activitate cultivarea cerealelor și a leguminoaselor, firmă care a reușit un profit brut de 341.575 lei, la ultima raportare financiar-contabilă, la o cifră de afaceri de 3,2 milioane lei.

DNA și alegeri în partid

Sunt două cauze pentru care primarul ar fi putut să-și dea, de fapt, demisia. Primul este că astăzi au loc alegeri pentru funcția de președinte al Organizației Județene a PSD Constanța. Primul care a spus că vrea funcția este Nicușor Constantinescu, despre care foștii săi colegi spun că nu mai poate candida pentru că a fost suspendat din partid de însuși Victor Ponta. Surse neoficiale spun că acesta își sună primarii care i-au fost apropiați pentru a-l susține. Unii dintre ei nu doresc acest lucru și, pentru a nu mai fi supuși presiunilor, nu vor veni la vot. Demisia lui Onescu se poate explica așa. În cursă s-a înscris ieri oficial Felix Stroe, susținut de o bună parte a partidului. Onescu este unul dintre primarii apropiați lui Constantinescu. Împreună sunt cercetați într-un dosar DNA.

”Dosarul este acum în instanță”, a precizat ieri fostul primar. Concret, Onescu, în calitate de primar, și secretarul comunei, Nela Geileanu, sunt cercetați pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Potrivit procurorilor DNA, la data de 17 iulie 2009, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a dobândit Portul Izvoarele, în numele Consiliului Județean Constanța, printr-un contract de vânzare-cumpărare, autentificat la biroul inculpatei Darie Ruxandra Luminița, ambii cunoscând că bunul tranzacționat provenea din săvârșirea unei infracțiuni de abuz în serviciu comise de către primarul comunei Lipnița, inculpatul Onescu Florin Georgel, și de către secretarul acestei unități administrativ-teritoriale, inculpata Geileanu Nela. La data de 28 septembrie 2007, inculpații Onescu Florin Georgel și Geileanu Nela și-au încălcat atribuțiile de serviciu prin includerea nelegală a Portului Izvoarele în categoria bunurilor care aparțineau domeniului privat al comunei, deși acesta aparține, potrivit legii, domeniului public al statului, fiind inalienabil, imprescriptibil și insesizabil.

Astfel, a fost provocat un prejudiciu statului român în cuantum de 1.269.486,85 lei, spun procurorii DNA. Aceștia au pus sechestru pe unele dintre bunurile lui Onescu. 

Parc modern, școală de coșmar

Școala din Coslugea, sat arondat Lipniței, are toaletele insalubre, în curte, iar copiii se spală cu apă din butoaie. Cu toate acestea, primarul a ales să construiască un parc de un milion de lei în comună. Edilul a explicat că acesta s-a realizat din fonduri de la Ministerul Mediului. De circa doi ani, de când a fost finalizat, parcul de care localnicii oricum nu aveau nevoie este închis. Satul Coslugea este mărginit de o pădure.  O altă decizie controversată a luat-o în 2010, când, în plină criză, a organizat zilele comunei, eveniment la care au cântat, printre alții, Dan Helciug – Spitalul de Urgenţă, Smiley, Anda Adam, Mioara Velicu, Aurel Tămaş, Niculina Stoian și Benone Sinulescu.

Cele mai citite

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă