15 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialUn nou VIRUS lovește computerele din România. Deocamdată nu există antidot

Un nou VIRUS lovește computerele din România. Deocamdată nu există antidot

Un nou virus afectează computerele din România, iar deocamdată nu există soluție împotriva acestuia, informează Agerpres.

Echipa de cercetare a firmei Kaspersky Lab, producătoare de soft antivirus, a descoperit, recent, un nou atac informatic cu o variantă de CTB-Locker, virus care criptează nu doar documente, ci şi servere. Pentru această variantă de virus nu s-a găsit, deocamdată, o modalitate de decriptare, informează Kaspersky Lab.

Experţii companiei precizează că, până în prezent, există fişiere web criptate în peste 70 de servere localizate în 10 ţări, majoritatea victimelor fiind din SUA (58,1%) şi Rusia (23,3%). 

România se află printre ţările-victimă, clasându-se pe locul 5 în topul primelor zece state, cu o pondere de 2,3%, susţine sursa citată. Aceleaşi ponderi procentuale se regăsesc în dreptul Italiei, Malaeziei, Norvegiei, Belgiei, Indiei, Thailandei şi Canadei. 

"Infractorii caută site-uri vulnerabile, astfel încât să poată să încarce codul pe server şi să cripteze toate fişierele de pe server. De asemenea, afişează pe pagina principală a unui site vizat informaţii despre cum pot fi decriptate fişierele şi despre valoarea recompensei: mai puţin de jumătate de bitcoin (aproximativ 150 de dolari). Atacatorii îi permit victimei să-şi decripteze gratuit două fişiere. Victima nu şi le poate alege însă, ci sunt selectate în mod aleatoriu în cursul procesului de criptare. Încă nu se ştie cum este acest CTB-Locker instalat pe servere, dar există un lucru în comun pe multe dintre serverele atacate: folosesc o platformă WordPress ca instrument de content management", precizează Kasperky Lab. 

Specialiştii subliniază că, în prezent, nu există niciun instrument de decriptare, iar singura modalitate de a îndepărta această ameninţare în câteva secunde este ca fişierele de backup să fie stocate într-un alt loc. 

Potrivit definiţiei postate pe site-ul Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), CTB Locker (Curve-Tor-Bitcoin Locker), cunoscut şi sub numele de Critroni, reprezintă un software maliţios de tipul ransomware al cărui scop este de a cripta fişierele stocate pe sistemul afectat. Acesta a fost lansat la mijlocul lunii iulie a anului 2014 şi vizează toate versiunile de Windows, inclusiv Windows XP, Windows Vista, Windows 7 şi Windows 8.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Premierul a sesizat că plătim aceeași bani pentru cantități mai mici și cere sancțiuni pentru comercianți

Premierul Marcel Ciolacu anunţă că urmează să fie elaborată o reglementare în baza căreia producătorii vor fi obligaţi să semnaleze vizibil pe ambalaj, în...

Andrei Caramitru despre Nicușor Dan: “Așa dezastru colosal nu am văzut în viața mea”

Analistul economic Andrei Caramitru, fost consilier al președintelui USR, face un comentariu dur despre prestația lui Nicușor Dan ca primar al Bucuretiului, afirmând că...

Premierul a sesizat că plătim aceeași bani pentru cantități mai mici și cere sancțiuni pentru comercianți

Premierul Marcel Ciolacu anunţă că urmează să fie elaborată o reglementare în baza căreia producătorii vor fi obligaţi să semnaleze vizibil pe ambalaj, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă