Ex-premierul georgian şi miliardar Bidzina Ivanishvili a intrat sub tirul criticilor ecologiştilor după ce a dispus să fie dezrădăcinat în munţi un arbore rar şi să fie transferat cu o navă în parcul său privat, informează AFP, citată de Agerpres.
O înregistrare video arată urcarea arborelui-lalea (Liriodendron tulipifera) de 650 de tone pe o barjă şi transportarea lui la peste 40 km de-a lungul coastei Mării Negre pentru a fi plantat pe proprietatea lui Ivanishvili, operaţiunea fiind prezentată pe reţelele de socializare.
Locuitorii satului Tsikhisdziri (în sud-vestul Georgiei), de unde arborele a fost dezrădăcinat săptămâna trecută, au ameninţat cu acţiuni de protest împotriva acestei iniţiative.
Grupuri de apărare a mediului l-au acuzat marţi pe fostul premier georgian că a provocat un prejudiciu grav ecosistemului, exprimându-şi temerea că arborele ar putea muri după replantarea sa.
‘Nu există decât câteva zeci de arbori-lalea în Georgia şi acest exemplar magnific în vârstă de 135 de ani nu are nicio şansă de supravieţuire’, a declarat pentru AFP Nata Peradze, militantă a grupului de apărare a mediului Guerilla Gardeners.
‘Încă şi mai grav este că activitatea de dezrădăcinare a avariat serios flora unică din jurul amplasamentului în care se afla arborele la origine’, a adăugat ea.
Bidzina Ivanishvili şi-a apărat proiectul, asigurând la televiziunea georgiană că a ‘achiziţionat legal acest arbore’.
‘Arborii uriaşi sunt pasiunea mea. Eu dezvolt un parc acolo unde cred că acesta se va adapta’, a explicat el.
Arborele-lalea dezrădăcinat fusese adus din Franţa de botanistul Michel d’Alphonse, însărcinat să înfiinţeze Grădina botanică din Batumi (sud-vestul ţării), în perioada Imperiului rus, la începutul anilor 1900.
Fiu de miner şi devenit miliardar, Bidzina Ivanishvili a fost prim-ministru în anii 2012-2013. El a cheltuit sute de milioane de dolari pentru restaurarea satului său natal şi a mai multor monumente în Georgia.
Acest amator de artă şi-a construit, de altfel, o imensă reşedinţă futuristă la marginea capitalei Tbilisi, împodobită cu opere ale unor artişti contemporani ca Lucian Freud, Damien Hirst şi Roy Liechtenstein.