27.1 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialUn incident la centrala nucleară ungară Paks a alertat populația. Ce s-a...

Un incident la centrala nucleară ungară Paks a alertat populația. Ce s-a întâmplat

În urma unei defecțiuni la panou, reactorul 2 al Centralei Nucleare de la Paks s-a deconectat de la reţea, sâmbătă, ceea ce a antrenat o scădere semnificativă a producţiei, dar fără să pună în pericol securitatea, a anunţat Agenţia Atomică ungară pentru Energie, potrivit Mediafax. 

Directorul general al Agenţiei Gyula Fichtinger a declarat pentru MTI că centrala nucleară a raportat autorităţii imediat pana, care a avut loc la ora locală 17.11, pe 24 octombrie. Incidentul a fost calsificat ulterior, pe Scala internaţională a evenimentelor nucleare, ca eveniment de nivel zero, a precizat directorul.

Asemenea evenimente, „de o importanţă slabă”, nu este necesar să fie raportate imediat publicului, a apreciat Fichtinger.

Însă publicul a aflat despre incident după ce a cerut explicaţii, constatând că o scădere în performanţa celor patru reactoare ale centralei, care publică aceste date pe site.

Potrivit lui Fichtinger, deoarece nu este vorba despre un eveniment „semnificativ”, nu este necesară nici o examinare imediată şi nici o raportare către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomic (AIEA).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă