11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO. Un francez care a învățat să cânte singur la pian a...

VIDEO. Un francez care a învățat să cânte singur la pian a impresionat o lume întreagă

Un francez de 24 de ani, care a învățat să cânte singur la pian, a obținut locul patru la unul din cele mai importante concursuri de profil pentru tineri, Competiția Internațională Ceaikovski. Lucas Debargue a impresionat atât de mult juriul, încât a semnat un contract cu o casă de producție și a fost invitat să concerteze în mai multe țări, dar și în fața președintelui rus, Vladimir Putin, relatează BBC News. 

Tânărul a început să cânte jazz la pian de când avea 11 ani și a continuat până la vârsta de 17 ani, când și-a abandonat pasiunea, pentru a se angaja la un supermarket din Paris.

”Unul din prietenii mei cânta și așa am început și eu. Dar nu acest lucru este important. Ceea ce este important este că am ascultat muzica aceea frumoasă. Muzica mi-a vorbit despre natură și iubire și mi-a dat ceva spre care să tânjesc. Asculți muzica lui Mozart și dintr-o data realizezi cât este de frumoasă și cât este de absurd că până atunci ai trăit într-o cușcă. Dar nu aș fi putut să le spun părinților mei despre acest lucru; principala lor grijă atunci era să aibă suficienți bani ca să ne hrănească pe toți”, a spus tânărul, citat de theartsdesk.com.

Francezul a spus că, la prima lecție de pian, a descoperit că are puțin sânge de rus în el: ”Muzica rușilor a fost muzica adolescenței mele. Prokofiev, Scriabin și Rachmaninov au devenit lumea mea. Înțelegeam totul: era ca și cum compozitorii îmi vorbeau mie”, a spus Debargue.

Norocul i-a surâs când a fost invitat să cânte la festivalul orașului său, în 2011. Debargue a interpretat câteva melodii la pian, care au cucerit publicul și care i-au adus o colaborare cu artista Rena Shereshevskaia.

Patru ani mai târziu, tânărul cânta alături de o orchestră pentru prima dată în viața lui, pe scena Competiției Ceaikovski, la care s-a înscris la îndemnul profesoarei sale de pian. 

”Mi-a spus, acum trei ani, că ,dacă o ascult și exersez, pot să particip la comptiție, indiferent ce s-ar întâmpla. După prima etapă, mi-a spus că nu contează dacă trec mai departe sau nu și că am făcut-o mândră. Pentru ea, competiția Ceaikovski este un simbol. Și acum a devenit unul și pentru mine. M-a făcut să mă simt ca într-o familie”, a mărturisit tânărul.

Chiar dacă nu s-a clasat între primii trei pianiști, directorul competiției, Valeri Gergiev, a sfidat protocolul și l-a invitat pe Debargue să concerteze la gala câștigătorilor, în fața președintelui Vladimir Putin. 

Sursa: Youtube/ medici.tv

 

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...
Ultima oră
Pe aceeași temă