27.6 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialUn fost preşedinte, condamnat la închisoare pe viaţa pentru genocid

Un fost preşedinte, condamnat la închisoare pe viaţa pentru genocid

Fostul preşedinte ciadian Hissene Habré, judecat la Dakar de un tribunal special african, a fost condamnat luni la închisoare pe viaţă, fiind găsit vinovat de crime împotriva umanităţii, violuri, execuţii, sclavie forţată şi răpiri, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

Conform sentinţei pronunţate de preşedintele tribunalului, Gberdao Gustave Kam, fostul preşedinte ciadian a fost declarat vinovat de crime împotriva umanităţii, de viol, sclavie forţată, omor voluntar, practicare masivă şi sistematică de execuţii sumare, răpiri de persoane urmate de dispariţia acestora, de torturi şi acte inumane. 

În schimb, fostul preşedinte ciadian a fost achitat de acuzaţiile de crime de război şi detenţie ilegală. "Ţinând cont de extrema gravitate a faptelor, Hissene Habré a fost condamnat la pedeapsa cu închisoarea pe viaţă", a declarat magistratul. Habré are la dispoziţie 15 zile pentru a face recurs. Hissene Habré a condus Ciadul timp de opt ani, între 1982-1990, înainte de a fi răsturnat de la putere de un fost colaborator, actualul preşedinte Idriss Deby Itno, şi de a se refugia în Senegal în decembrie 1990. 

Arestat la 30 iunie 2013, el a fost judecat începând din 20 iulie 2015 de Camerele africane extraordinare (CAE), instanţă creată în urma unui acord între Senegal şi Uniunea Africană (UA), pe care Habré a recuzat-o şi în faţa căreia a refuzat să se exprime şi să se apere. Potrivit unei comisii de anchetă din Ciad, bilanţul represiunii sub regimul Habré a fost de circa 40.000 de morţi, dintre care 4.000 identificaţi. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă