16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialUn fost pilot german sustine ca l-a doborat pe Saint-Exupéry

Un fost pilot german sustine ca l-a doborat pe Saint-Exupéry

» Potrivit unei carti-eveniment, care va aparea in Franta pe 20 martie, scriitorul-pilot ar fost ucis de un pilot german inca in viata.

» Horst Rippert spune ca doborarea lui Saint-Exupéry a fost drama vietii lui, pentru ca scriitorul era idolul sau.

» Totusi, rapoartele Luftwaffe nu consemneaza doborarea unui Lockheed  P38 Lightning langa Marsilia, pe 31 iulie 1944.

Un articol publicat sambata in cotidianul francez regional "La Provence" si anuntat cu surle si trambite inca de saptamana trecuta pretinde ca face lumina asupra ultimului mister al disparitiei scriitorului francez Antoine de Saint-Exupéry, pe 31 iulie 1944. Jurnalistul Jacques Pradel si scafandrul Luc Vanrell, care ancheteaza cazul inca de acum cativa ani, au descoperit in Germania un fost pilot de vanatoare, pe nume Horst Rippert, care a marturisit ca el a doborat avionul lui Saint-Exupéry, un Lockheed  P38 Lightning, in apropiere de Marsilia. Horst Rippert traieste si are azi 88 de ani. Cei doi francezi au ajuns la el din aproape in aproape. Misterul mortii lui Saint-Exupéry a dormit mai multe decenii laolalta cu legenda potrivit careia tatal "Micului print" ar fi disparut pur si simplu, ca eroul sau. Anchetele nu au lipsit, ele capatand un aer detectivistic, data fiind lipsa informatiilor. De aceea, aproape toate ipotezele posibile au fost luate in calcul. Saint-Exupéry s-ar fi putut sinucide, ar fi putut dezerta, ar fi tradat. Oricum, avea 44 de ani, francezii nu-l mai lasau sa zboare in misiuni de lupta si activa pentru armata americana. Insa de la sfarsitul anilor ‘90 lucrurile au inceput sa se precipite. In 1998, in plasa unor pescari din Marsilia s-a prins un lantug de argint, de la un ceas, pe care erau gravate numele scriitorului, dar si "Consuelo" (sotia lui Saint-Exupéry), precum si un numar de inregistrare. Descoperirea reaprinde speranta ca avionul e pe undeva pe acolo. Mai multe vase pleaca in cercetare scotocind, se cheltuiesc bani multi, dar nimic. In 1999, un scafandru descopera epava unui avion care ar fi putut fi al lui Saint-Exupéry, in anul 2000 un alt scafandru, Luc Vanrell, face si el cercetari concludente la 80 de metri adancime si doar trei ani mai tarziu avionul, care deja se degrada, poate fi scos la lumina in proportie de o zecime. Suficient, se pare, sa se demonstreze in 2004 ca era acel Lockheed P38 Lightning modificat, dat disparut intre 1943 si 1945 in zona. Deci Antoine de Saint-Exupéry cazuse acolo. Dar cum?

"Puteti sa puneti punct cercetarilor. Eu l-am doborat pe Saint-Exupéry"
Din 2004, Luc Vanrell si Jacques Pradel au incercat sa afle raspunsul. Faptul ca in apropierea avionului lui Saint-Exupéry a fost descoperit motorul V12 al unui avion Messerschmidt  Bf 109 i-a facut sa creada ca cele doua avioane ar fi intrat in coliziune. Ei au descoperit ca avionul german ii apartinea printului Alexis fürst von Betnheim und Steinfurt, dar s-a dovedit ca acesta fusese doborat in decembrie 1943 de un avion de vanatoare american. Insa cei doi francezi l-au descoperit in Bavaria pe fratele printului, Lino von Gartzen, iar acesta i-a ajutat sa dea de urma pilotilor de vanatoare germani care au luptat in zona si care mai erau in viata. Cinci dintre ei mai traiau, iar Lino von Gartzen i-a cautat unul cate unul. Cand a ajuns la Horts Rippert, acesta i-a spus la telefon: "Puteti sa puneti punct cercetarilor. Eu l-am doborat pe Saint-Exupéry".
Ancheta celor doi francezi face obiectul unei carti proaspete, "Saint-Exupéry, l’ultime secret" (Editions du Rocher), din care "Le Figaro Magazine" publica extrase. Aceasta carte-eveniment, care contine si declaratiile lui Horst Rippert, sustine ca face definitiv lumina in privinta disparitiei tragice si misterioase a scriitorului. In 1944, Horst Rippert avea 24 de ani si era unul dintre putinii membri Luftwaffe care mai activau in sud-estul Frantei. El declara ca pe 31 iulie, aflat la baza de la Milles, a primit ordin de decolare pentru ca un avion inamic fusese interceptat la mica altitudine deasupra orasului Annecy. Pilotul pleaca, dar nu gaseste nimic, asa ca vireaza spre Toulon ca sa revina la baza. si atunci il vede zburand spre Marsilia. "In timp ce-l urmaream, spuneam: «Mai baiete, daca nu fugi, praf te fac!». N-am tras in fuzelaj, ci in aripi. L-am atins. Zincul s-a lasat. Drept in apa. S-a prabusit in mare. Nimeni nu s-a catapultat. Nu l-am vazut pe pilot. Cateva zile mai tarziu, am aflat ca era Saint-Exupéry. Am sperat, am sperat tot timpul ca nu era el." Daca este adevarat, si Horst Rippert l-a doborat pe Saint-Exupéry, atunci drama lui e mai mare decat drama scriitorului ucis la 44 de ani. Rippert era un fan al lui Saint-Exupéry. Cartile sale, mai ales "Vol de nuit", ii inspirasera pe multi tineri sa devina aviatori. "In tineretea noastra il citisem cu totii, ii adoram cartile", spune Horst Rippert, "stia sa descrie admirabil cerul, gandurile si sentimentele pilotilor. (…) Daca stiam, n-as fi tras. Nu asupra lui." Dupa razboi, Horst Rippert a devenit jurnalist, lucrand si pentru canalul de televiziune ZDF.
Daca Horst Rippert este cel care a doborat avionul idolului sau e de inteles de ce a pastrat secretul mai bine de 60 de ani. Dar ramane un mare semn de intrebare. Nu exista in nici un raport Luftwaffe vreo consemnare a doborarii unui Lightning P38 langa Marsilia de catre Horst Rippert sau de catre vreun coleg de-al sau. De ce nu si-a declarat pilotul victoria, mai ales ca doar trei zile mai tarziu a aflat ca-l doborase pe Saint-Exupéry?

» Cartea cu cele mai multe traduceri din lume
Antoine de Saint-Exupéry e unul dintre cei mai iubiti autori francezi. Este, categoric, cel mai tradus. Din 1945 incoace, "Micul print" ramane cartea cu cele mai multe traduceri din lume, 160. Multa lume a corelat disparitia scriitorului cu pasaje  din "Micul print", hranind legenda potrivit careia Saint-Exupéry ar fi plecat pur si simplu, ca si printul, spre planeta sa.

Cele mai citite

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...
Ultima oră
Pe aceeași temă