11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialUn elev a depus o plângere la Poliţie împotriva lui Radu Mazăre

Un elev a depus o plângere la Poliţie împotriva lui Radu Mazăre

O nouă plângere penală a fost depusă pe numele primarului Radu Mazăre, ieri. Reprezentanții Asociației Elevilor Constanța îl acuză pe edil că a săvârşit infracţiunea de abuz în serviciu. La aceasta se adaugă și o plângere la Poliție depusă de președintele Asociație, care s-a simțit amenințat de reacția primarului Constanței.

Prejudiciul ar fi imens: 50 de milioane de euro. Acuzațiile sunt că primarul refuză să acorde reducerea de 50% la transportul în comun tuturor elevilor.

„Plângerea penală se referă la refuzul pârătului de a acordă reducerea de 50% la transportul local în comun tuturor elevilor, conform prevederilor art. 84 (1) din Legea educaţiei naţionale. Începând cu luna iunie 2000, de când numitul Mazăre Radu-Ştefan este primar al Municipiului Constanţa nici unul din aceste două drepturi nu a fost respectat, prejudiciul creat celor aproximativ 35.000 de beneficiari fiind de peste 50 de milioane de euro“, se arată în plângere.

Membrii conducerii AEC spun că se simt amenințați de declarațiile lui Mazăre, care a spus că elevii ar trebui să vadă că “toţi cei care au făcut plângeri la DNA şi care arătau cu degetul să-l băgăm în puşcărie, să-i facem, să-i dregem, acum sunt pe undeva pe la priciu. Pentru că Dumnezeu, dacă faci lucruri rele, ţi le întoarce“. Și ieri, primarul a spus că “cine face rău găsește rău“.

Alexandru Manda, președintele AEC, a depus o plângere și la Poliție, simțindu-se amenințat.

Reacția lui Radu Mazăre

Imediat după depunerea plângerii penale, Radu Mazăre a reacționat. Într-o conferință de presă, acesta a precizat că  AEC este o asociație neprezentativă pentru elevi și că el a discutat cu Consiliul Județean al Elevilor (CJE), structură recunoscută de Ministerul Educației și de ISJ.

În replică, conducerea AEC spune că cei de la CJE sunt nereprezentativi. Mazăre a precizat că anul trecut au beneficiat de subvenție elevii în familiile cărora se câștigă mai puțin de 1.800 de lei pe membru.

 „Anul acesta le-am spus celor de la Consiliul Elevilor că există două posibilități: fie dăm gratuitate inclusiv celor care au peste 1.800 de lei pe elev, fie mențin gratuitatea de 50% pentru cei cu peste 1.800 de lei și dăm abonamente gratuite pentru elevii ai căror părinți au salariul minim pe economie. Discutăm de 7.800 de elevi“, a precizat Mazăre.

Acesta a mai precizat că el nu votează bugetul local, ci consilierii, și spune că până în 2012 finanțarea aceasta trebuia asigurată de bugetul de stat, din sume defalcate pe TVA. Din 2013 legea spune că se asigură din bugetul local și din bugetul de stat.

Sfidare și batjocură

Radu Mazăre a mai spus, ieri, că a propus un proiect de un milion de euro, pentru elevi și studenți, și că așteaptă răspunsul CJE. Asociația M10 Constanța consideră revoltător modul cum primarul municipiului Constanța, Radu Mazăre, găsește fonduri în bugetul local pentru a finanța un proiect propus de fiul său, însă în fața problemelor majore ale municipiului Constanța nu are decât un singur răspuns: „n-am bani, am fost/sunt persecutat politic“.

„Este inadmisibil cum într-un oraș unde nu mai există cultură, pentru că a fost distrusă de administrația Mazăre-Constantinescu, unde locuitorii plătesc una dintre cele mai scumpe gigacalorii din țară, unde oamenii de afaceri sunt sufocați de taxe aberante, unde nimic nu se investește în producție, unde Cazinoul stă să cadă, se găsește peste noapte fabuloasa sumă de 1.000.000 de euro pentru un așa-zis proiect de voluntariat, propus de fiul primarului, ale cărui principale repere, după declarațiile lui Radu Mazăre, vor fi „competiții sportive, concurs de caiace, grafitti, fotografie cu telefonul mobil“ (???).

Sfidarea și batjocura la care este supus bugetul local de către primarul municipiului Constanța sunt sinonime cu sfidarea și batjocura la care este supus acest oraș de peste un deceniu. În plus, nu este deloc întâmplător că Radu Mazăre găsește bani în an preelectoral în timp ce, în restul mandatului, se plânge că n-are de nici unele“, a spus Mihai Petre, președintele Asociației M10 Constanța.   

Bajdechi, inamicul public

Radu Mazăre a mai menționat că în spatele elevilor stă Alexandru Bajdechi, ”care umblă cu Audi A6”, spune primarul, și al căror părinți dețin un restaurant renumit în Constanța. Alexandru Bajdechi s-a remarcat ca un oponent al lui Radu Mazăre. El a cerut dizolvarea consiliului local municipal, pe motiv că nu s-a întrunit timp de două luni. Primarul a mai spus că în spatele elevilor se află membrii din opoziție, specificând PDL și PMP. În prezent, numai 700 de elevi din circa 35.000, care ar putea beneficia de subvenție, au apelat la aceasta.

 

Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă