16 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialUn DIRIJABIL al Pentagonului s-a desprins accidental de la sol. Ce UTILIZARE...

Un DIRIJABIL al Pentagonului s-a desprins accidental de la sol. Ce UTILIZARE avea și cum reacționează autoritățile SUA

Un dirijabil al Pentagonului s-a desprins accidental de la sol, în Statele Unite, informează Fox News, citat de Mediafax.

Autorităţile americane au trimis avioane de luptă pentru a urmări aerostatul. Dirijabilul face parte dintre echipamentele utilizate în programul antirachetă al SUA, având la bord aparatură radar. Aerostatul costă circa 180 de milioane de dolari.

În cursul zilei de miercuri, dirijabilul plutea deasupra statului Maryland.

Prima informație despre situația critică a aerostatului a pornit de la Comandamentul aerospaţial nord-american (NORAD). Acesta a semnalat miercuri după-amiază că un dirijabil militar dotat cu senzori radar antirachetă (JLENS) s-a desprins singur de la sol, de la o bază din Aberdeen, Maryland.

Aparatul s-a desprins pentru că probabil nu a fost ancorat în mod corespunzător.

Balonul dirijabil, la bordul căruia nu se află nicio persoană, are diametrul de 37 de metri şi suprafaţa unui teren de fotbal. Două avioane de vânătoare de tip F-16 au fost trimise pentru urmărirea aparatului, care pluteşte la o altitudine de circa 5.000 de metri.

Autorităţile americane nu au identificat încă o soluţie pentru aducerea la sol fără avarii a dirijabilului. Avioanele comerciale care au trasee prin apropierea aerostatului militar sunt redirecţionate.

Dirijabilul dotat cu senzori radar este parte a Programului comun de apărare antirachetă (JLENS) şi permite depistarea unor ameninţări aeriene precum avioane militare, rachete balistice sau obuze. În mod normal, aparatele de acest tip zboară la altitudini de circa 3.000-3.500 de metri.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

O femeie şi-a înjunghiat fiul în vârstă de 34 de ani

O bihoreancă a fost reţinută, marţi seara, fiind acuzată că şi-ar fi înjughiat fiul, în urma unui conflict spontan. Procurorii au solicitat arestarea preventivă...

MAE transmite că mai mulți cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza

Miercuri, Ministerul Afacerilor Externe a raportat că nouă cetățeni români și membrii familiilor acestora au fost evacuați cu succes din Fâșia Gaza și au...

Rusia – Ucraina, ziua 777: Șoigu cere suplimentarea livrărilor de arme

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a cerut suplimentarea şi accelerarea livrărilor de arme pentru operaţiunea militară în Ucraina, a comunicat Ministerul Apărării.Într-o întrunire...
Ultima oră
Pe aceeași temă