10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialUn deputat din Republica Moldova a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu...

Un deputat din Republica Moldova a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu

Deputatul Grigore Cobzac, reprezentant al Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM, al fostului premier Vlad Filat) a sesizat vineri Curtea Constituțională de la Chișinău în legătură cu decretul președintelui Igor Dodon prin care i s-a retras cetățenia Republicii Moldova lui Traian Băsescu, informează Radio Chișinău.

Deputatul Grigore Cobzac își exprimă convingerea că Traian Băsescu este un bun și sincer prieten al Republicii Moldova, iar din acest motiv solicită instanței să decidă că gestul de retragere a cetățeniei este neconstituțional.

"Ca locuitor al raionului Hâncești apreciez faptul implicării personale a domnului Băsescu în lichidarea consecințelor inundațiilor din anul 2010, în zona râului Prut, în localitățile Nemțeni, Obileni, Cotul-Morii și Sărățeni", susține deputatul, adăugând că sinistrații au depășit această situația datorită inclusiv sprijinului României și sunt recunoscători pentru acest ajutor.

"Este de datoria noastră acum să-i acordăm sprijin moral președintelui și cetățeanului Băsescu', subliniază parlamentarul Cobzac.

Sesizarea lui se bazează pe jurisprudența Curții Constituționale, care a decis în anul 2002 că retragerea cetățeniei din considerente politice este una arbitrară, precum și pe prevederile acordurilor internaționale la care Republica Moldova este parte.

Decretul lui Dodon ar încălca și alte prevederi constituționale, dat fiind faptul că "ascunderea faptelor esențiale' nu a avut loc, iar învinuirea publică în comiterea respectivelor fapte fără hotărâre judecătorească încalcă prezumția de nevinovăție, notează Radio Chișinău.

Igor Dodon a semnat la 3 ianuarie 2017 decretul prin care i-a retras lui Traian Băsescu cetățenia Republicii Moldova.

Igor Dodon a invocat în sprijinul deciziei sale declarații ale lui Băsescu prin care fostul președinte al României ar fi îndemnat la "lichidarea statalității moldovenești".

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă