29 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialUn austriac a readus mocanita in Bucovina

Un austriac a readus mocanita in Bucovina

Dupa sapte ani de absenta, mocanita a suierat din nou plecarea din Moldovita. Oamenii au iesit la porti sa vada trenuletul cu trei vagoane tras de locomotiva cu aburi care le aminteste de vremurile bune, cand mocanita trecea de doua ori prin localitatea lor, dimineata si seara, ducandu-i pe oameni la lucru.
Linia de cale ferata ingusta, care traversa candva Bucovina prin munti, a fost construita de austrieci la inceputul secolului trecut, si intamplarea face ca tot un austriac sa readuca la viata mocanita. Este vorba despre Georg Hocevar, un austriac pasionat de trenuri de epoca si care, uimit de frumusetile Bucovinei, si-a propus sa-i redea mocanita, cu scop strict turistic de aceasta data. A investit aproximativ o suta de mii de euro in mocanita bucovineana, din care 7.000 de euro a costat doar reabilitarea liniei de cale ferata ingusta, care a cazut prada hotilor de fier vechi, care, de-a lungul timpului, au dezasamblat-o bucata cu bucata de-a lungul anilor. „Eu am dat doar un impuls de lansare, astept ca Primaria, in colaborare cu autoritatile judetene si cu implicarea ministrului Turismului, sa duca mai departe acest proiect. Mocanita este un punct de atractie in zona, va aduce turisti, dar este mult de lucru si este nevoie de sprijinul celor de sus pentru ca acest proiect sa aiba succes”, a declarat Georg Hocevar. Din pacate, aceasta experienta inedita menita sa relanseze turismul in Bucovina a lasat un gust amar pentru ca, desi organizatorii au trimis invitatii autoritatilor judetene si celor de la Bucuresti, nici unul dintre importantii invitati nu s-a obosit sa se deplaseze la Moldovita pentru a asista la acest eveniment inedit. Dar investitorul austriac pasionat de trenuri si indragostit de Bucovina mai spera sa primeasca un semnal si de la oficialitatile locale, care se plang mereu de lipsa de turisti si chiar spera sa transforme Bucovina in „Zona turistica de interes national”, dupa cum a declarat recent marele absent al evenimentului, prefectul de Suceava, Orest Onofrei. De mentionat este faptul ca Georg Hocevar mai are trei linii de cale ferata ingusta in Ardeal, locomotiva cu aburi fiind adusa special in Moldovita pentru lansarea oficiala a mocanitei pe o platforma tractata de un camion, iar drumul a durat aproape 24 de ore.

Mocanita a pornit intr-o sambata

Locomotiva cu aburi a fost fabricata in anul 1957 la Combinatul Metalurgic Resita, are 150 de cai putere si circula cu o viteza maxima de 30 de kilometri pe ora, iar restaurarea a durat luni intregi. Pe timpuri, mocanita transporta lemnul dincolo de munti si avea atasat un vagon pentru calatori, circula pe trei ramificatii de linie ferata ingusta, pe o distanta de aproximativ 100 de kilometri. Pana in prezent, s-a reusit reabilitarea a doar 3,6 kilometri de linie ferata ingusta spre Argel, iar trenul, format dintr-un vagon acoperit, un vagon-bar si un vagon descoperit, a pornit la drum sambata, 2 iulie, incarcat cu turisti si localnici. Prima cursa a fost gratis, pentru ca amatorii de plimbari prin munti cu trenul de epoca vor trebui sa scoata din buzunare vreo 500 de euro, bani in care intra si doua nopti de cazare la o pensiune din zona. La kilometrul al doilea, in dreptul unui pod, calatorii au avut parte de o mare surpriza, calea ferata fiind blocata de un grup de haiduci hutuli, calare pe cai superbi, de rasa pura, care porta numele acestei comunitati din Moldovita. Hutulii au cerut vama de la stapanul trenului, au primit colaci si bere, iar in semn de multumire au si botezat mocanita – „Hutulca”. Dupa botezul trenului, calatorii au fost invitati de oamenii locului intr-o poiana la o serbare campeneasca unde hutulii si-au prezentat obiceiurile si au sustinut un moment folcloric cantand si dansand pentru invitati. Apoi, calatorii au fost din nou poftiti in vagoane, mocanita a suierat plecarea, iar calatoria a continuat spre munti, inca putin, lasandu-i pe turisti sa admire peisajele de vis ale Bucovinei, casele ratacite pe dealuri, capitele de fan asezate pe coline si sa respire aerul proaspat cu iz de rasina

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă