13.9 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialUn australian nu poate părăsi Israelul timp de 8000 de ani din...

Un australian nu poate părăsi Israelul timp de 8000 de ani din cauza pensiei alimentare datorate

Unui australian i-a fost interzis să părăsească Israelul timp de 8000 de ani, din cauza pensiei alimentare pe care este obligat să o plătească pentru cei doi copii ai săi, potrivit news.com.au.

Noam Huppert, un australian de 44 de ani, a primit ”interdicție de plecare” din Israel încă din 2013 și nu poate părăsi țara până când nu plătește aproape 3 milioane de euro, pensie alimentară pentru cei doi copii relatează news.com.au. Practic are de plătit 5000 de shekeli israelini pe lună, adică aproape 1400 de euro lunar pentru fiecare copil. Termenul de expirare a interdicției a fost fixat pentru anul 9999, susține sursa citată.

Deși cazul este mai vechi, bărbatul a apărut recent în presa australiană care critică legile de divorț din Israel. Noam Huppert este unul dintre miile de bărbați străini care au căzut victimele unei legi din Israel, mai puțin cunoscute, scrie sursa citată.

Huppert s-a mutat în Israel în 2012 pentru a fi mai aproape de cei doi copii ai săi. În 2011, fosta sa soție, cetățean israelian, s-a întors în țară, iar copiii lor aveau pe atunci trei luni și cinci ani. La scurt timp, mama lor a deschis un proces pentru pensie alimentară iar un tribunal a emis un ordin de suspendare a ieșirii din țară a bărbatului din cauza unei „datorii viitoare” de 5000 de Shekeli israelieni pe lună, până când ambii copii împlinesc 18 ani.

„În anul 2013 aveam de plătit 3,34 milioane de dolari”, a declarat Huppert, de profesie chimist la o companie farmaceutică. Instanțele israeliene au decis că Huppert datora 5000 de Shekeli pentru fiecare copil până la împlinirea vârstei de 18 ani. Până când nu plătește banii, Huppert nu poate părăsi țara, nici pentru vacanță sau muncă. „Din 2013, sunt blocat în Israel”, a povestit el.

Potrivit lui Huppert cetățenii australieni sunt „persecutați” de sistemul de justiție israelian doar pentru că ”au fost căsătoriți cu femei israeliene”. „Sunt unul dintre ei”, a spus el, adăugând că a vorbit despre situația sa „pentru a-i ajuta pe alți australieni care ar putea trece prin această experiență ce le poate pune viața în pericol”.

Marianne Azizi, o jurnalistă britanică independentă, luptă și ea pentru a face cunoscută problema și susține că este „aproape imposibil de stabilit” numărul exact de bărbați afectați. Legea cu privire la plata întreținerii pentru copii este neclară, dar se pare că anul 9999 a fost stabilit pentru că era cea mai mare dată posibilă din sistem, scrie Jerusalem Post.

Acest australian, neputând părăsi Israelul timp de 8000 ani din cauza pensiei alimentare datorate, este victima unei legi vagi și nedrepte

Legile israeliene privind divorțul și plata întreținerii copiilor au fost criticate pentru că ar fi vagi și nedrepte. Regizorul Sorin Luca, care a realizat “No Exit Order” un documentar despre legile israeliene privind divorțul, susține că „o femeie poate obține cu ușurință o interdicție de călătorie în cazul tatălui, dacă solicită plata întreținerii copilului pe toată durata copilăriei acestuia.”

„Odată ce un tată a primit ordinul, el poate fi închis până la 21 de zile, indiferent dacă are sau nu capacitatea de a plăti, fără nicio investigație a situației sale financiare. Bărbații sunt așteptați să plătească 100% din venit sau chiar mai mult pentru pensia copiilor”, susține Luca, conform observatornews.ro.

Departamentul de Stat al SUA a formulat un avertisment cu privire la problemele din Israel privind la plata întreținerii copiilor în cazul celor care nu sunt cetățeni israelieni, spunând că instanțele civile și religioase din Israel „își exercită în mod activ autoritatea de a interzice anumitor persoane, inclusiv nerezidenți, să părăsească țara până când nu sunt rezolvate datoriile sau alte pretenții legale împotriva lor”.

Totodată Ambasada SUA „nu poate anula datoria unui cetățean american sau nu poate garanta plecarea acestuia din Israel atunci când se confruntă cu o interdicție de a părăsi țara până când datoriile nu sunt considerate achitate”.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Amenzi de 4,6 milioane de euro pentru 29 de retaileri. Plus: deconectarea și telemunca în UE

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, cu ocazia zilei de 1 mai, că telemunca şi deconectarea trebuie să...

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...

Amenzi de 4,6 milioane de euro pentru 29 de retaileri. Plus: deconectarea și telemunca în UE

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, cu ocazia zilei de 1 mai, că telemunca şi deconectarea trebuie să...
Ultima oră
Pe aceeași temă