25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialUn american a câștigat concursul „George Enescu“

Un american a câștigat concursul „George Enescu“

Acompaniat de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch, americanul Zlatomir Fung a câștigat Concursul Internațional „George Enes-cu“ 2016, după ce a interpretat Simfonia concertantă op. 8 de Enescu. Pe locul al doilea s-a si-tuat Anastasia Kobekina (Rusia), iar pe locul al treilea Mon Puo Lee (Spania), potrivit Agerpres. Câștigătorul concursului a fost anunțat de reputatul violoncelist David Geringas, președintele juriului Secțiunii Violoncel.

Premiul I al Concursului Internațional „George Enescu“ 2016 este în valoare de 15.000 de euro. Câștigătorului i se oferă posibi-li-tatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu alături de unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Premiul al doilea este de 10.000 de euro, iar premiul al treilea 5.000 de euro.

Dirijorul Alexandre Bloch a acordat, de asemenea, un premiu special tinerei violonceliste Anas-tasia Kobekina, clasată pe locul 2, constând în oportunitatea de a interpreta în sezonul 2017-2018 sub conducerea lui, acompaniată de Orchestra din Lille.

Totodată, Frans Helmerson, membru al juriului Secțiunii Violoncel, a acordat un premiu special, constând într-o bursă la prestigioasa Kronberg Academy, unui tânăr violoncelist semifinalist: Jamal Aliyev, din Turcia.

Trofeul Concursului „Enescu“ 2016, oferit celor trei tineri muzi-cieni, e realizat din cristal și granit și poartă semnătura artiștilor Iulia Năstase și Mihai Băncilă.

Premiul pentru cel mai bun acompaniator străin, în valoare de 4.000 de euro, i-a revenit pianistei Han Wen Jennifer Yu.

Zlatomir Fung (SUA) are doar 17 ani și este în ultimul an de studii la secțiunea Muzică de Cameră în cadrul New England Conservatory Preparatory School. A concertat în calitate de solist alături de orchestre precum Santa Cruz Symphony, The Boston Pops Orchestra, The Grand Rapids Symphony, The Peninsula Orchestra, Symphony Pro Musica și Lausanne Sinfonietta. Tânărul Zlatomir Fung a marcat o premieră în istoria acestui concurs, interpretând pentru prima dată într-o finală Simfonia concertantă op. 8 de George Enescu. El a repetat de pe un iPad, nu de pe o partitură obișnuită, din hârtie, și a dat pa-ginile cu ajutorul unei pedale electronice.

La doar 22 de ani, Anastasia Kobekina (Rusia) a concertat ca solistă alături de unele dintre cele mai prestigioase orchestre din lume, precum Moscow Virtuosi, Vienna Symphony Orchestra, National Russian Philharmonic și Mariinsky Theatre Orchestra. Absolventă a cursurilor de masterat la celebra Yale University – Master of Music, Kobekina interpretează pe un violoncel de mare calitate, construit de Stephan von Baehr și oferit de German Foundation for Musical Life.

Bio Mon Puo Lee (Spania) are 23 de ani și a absolvit studiile de licență în cadrul Escuela Superior de Música Reina Sofía. Din 2015, studiază în cadrul UDK Berlin. A colaborat cu diverse orchestre în calitate de solist: Chamber Orchestra of Andrés Segovia, Tonyeong Festival Orchestra, Orquesta Clásica a Santa Cecilia. 

 

Cele mai citite

Cetățenii UE consideră dezastrele naturale o amenințare mai mare decât un eventual război

Cetățenii din mai multe țări membre UE consideră că dezastrele naturale legate de climă reprezintă o amenințare mai mare decât un eventual război. Acest punct...

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor, în următoarele zile. Temperaturile vor urca la 28 de grade, după 15 mai

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor ţării în următoarele zile, însă de la mijlocul săptămânii viitoare maximele termice vor atinge 28 de grade...

VIDEO. Poli Iași obține victoria în partida cu FC Hermannstadt

Într-un meci tensionat din cadrul etapei a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal, Politehnica Iași a reușit să învingă echipa FC Hermannstadt...
Ultima oră
Pe aceeași temă