22.2 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSpecialUltima găselniţă de la Ryanair: zbor fără copilot

Ultima găselniţă de la Ryanair: zbor fără copilot

După ce a lansat ipoteza introducerii unei plăţi pentru folosirea toaletelor, precum şi posibilitatea de a zbura stând în picioare pentru unii pasageri şi după ce s-a certat cu autorităţi şi concurenţi, şeful Ryanair, Michael O’Leary, are o altă idee senzaţională: zborul fără pilotul secund şi, la nevoie, să fie învăţate stewardesele cum să facă să aterizeze unui avion în caz de urgenţă, notează cotidianul italian Il Giornale în ediţia de duminică, citat de Agerpres.

Această propunere, destinată ca şi cele precedente să suscite discuţii, a fost avansată de O’Leary într-un interviu pentru Bloomberg. În opinia boss-ului de la Ryanair ”este nevoie doar de un singur pilot, trebuie să-l scoatem pe secund şi să lăsăm pilotarea avionului în sarcina computerului”.

La întrebarea ce se va întâmpla în cazul în care singurul pilot se va simţi rău, O’Leary nu a avut îndoieli: ”Pilotul sună un clopoţel, va intra stewardesa şi ea va putea prelua controlul”.

Inutil de spus că cei direct interesaţi nu au primit favorabil ipoteza. Un pilot a catalogat-o ”mai mult decât absurdă”, precizând: ”Chiar şi în operaţiunile de rutină este nevoie de o a doua persoană”. De exemplu, în controalele îndelungi ale instrumentaţiei care preced decolarea avionului.

La rândul său, Jim McAuslan, secretar general al British Airline Pilots’ Association, a vorbit de o propunere ”care nu este nici înţeleaptă, şi cu atât mai puţin sigură şi care va teroriza pasagerii”, întrebându-se dacă ”există limite pe care O’Leary nu le va depăşi numai pentru a-şi face publicitate”.

În opinia lui Kate Hanni, purtătoarea de cuvânt a FlyersRights.org, o organizaţie nonprofit care luptă pentru drepturile pasagerilor, O’Leary ”ofensează demnitatea celui care zboară de fiecare dată când deschide gura’.

Cu siguranţă, O’Leary – care în cei 17 ani petrecuţi la conducerea companiei a transformat Ryanair dintr-o companie mică low-cost în unul dintre coloşii europeni ai transportului aerian – studiază toate ipotezele pentru a face economii. Nici în opinia sa nu există ”mistica călătoriei aeriene”. ”Procesul fizic al deplasării din punctul A spre punctul B nu trebuie să fie plăcut sau edificator. Trebuie să fie rapid, eficient, economic şi sigur”, a afirmat O’Leary.

Lipseşte, şi nu întâmplător, adjectivul ”comod”, notează Il Giornale. De altfel, în interviul pentru Bloomberg, amintind cazul unui zbor în care, din cauza unei greve a personalului de la sol, pasagerii şi-au încărcat singuri bagajele în cala aeronavei, O’Leary a lansat ultima provocare: ”Aeroporturile sunt locuri incredibil de complexe din cauza inutilelor transferări de bagaje. Să renunţăm la aceste prostii. Fiecare să-şi ducă propriul bagaj, să-l încarce şi să-l descarce”.

Nu este suficient. Boss-ul de la Ryanair ar dori şi renunţarea la toate toaletele de la bordul avionului, cu excepţia uneia. În acest fel, explică el, ar fi mai multe locuri pentru pasageri. Inutil de spus că odată eliminate cozile la sol, ele ar reapărea în zbor.

 

Cele mai citite

Lasconi l-a luat pe Drulă pe la spate, cu avânt (câmpu)lungesc

Ilustrație: Marian Avramescu Alegerile locale și europarlamentare, teoretic, finalizate recent – dacă mai facem uitate câteva sute/mii buletine de vot – au scos la...

FOTO și VIDEO. Vremea extremă a făcut ravagii în Capitală: grindina de mari dimensiuni a declanșat alarmele localurilor din Centrul Istoric; Piața Unirii, inundată

Vremea extremă de seara trecută a făcut ravagii în Capitală. În Centrul Istoric, în jurul orei 22:30 a căzut piatră de mari dimensiuni. Căderile de piatră...

Efectele furtunii din București: străzi şi subsoluri inundate, copaci căzuți si autoturisme avariate

Pompierii au fost nevoiţi să intervină în noaptea de joi spre vineri în aproape 400 de cazuri în Bucureşti şi Ilfov ca urmare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă