21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialUE vrea să INTERZICĂ accesul copiilor pe rețelele sociale

UE vrea să INTERZICĂ accesul copiilor pe rețelele sociale

Parlamentul European pregătește o decizie prin care adolescenții să nu aibă acces pe rețele sociale, decât cu acordul părinților.

Un comunicat de presă al Parlamentului European anunță că statele UE vor avea dreptul să decidă, separat, vârsta la care tinerii să poată accesa rețele de socializare. Vârsta minimă trebuie să fie între 13 și 16 ani, precizează sursa citată.

Doar copiii trecuți de această vârstă vor avea dreptul să-și creeze conturi personale pe Facebook, Instagram sau Snapchat fără să ceară acordul unuia din părinți. 

În prezent, vârsta minimă la care un copil poate avea cont personal este de 13 ani în UE – la fel ca în SUA. La nivelul UE au început dezbateri pentru ridicarea acestei vârste limită la 16 ani.

În replică, firmele din sectorul IT au făcut un lobby puternic împotriva acestei intenții, ziarul Financial Times indicând chiar o coaliție de companii, incluzând Google și Facebook, care se opun modificării vârstei minime.

Parlamentul European justifică această propunere legislativă prin nevoia de a proteja datele personale ale minorilor, care pot fi puse în pericol dacă intră pe rețele sociale. Pe de o parte, bazele de date ale rețelelor sociale ar putea fi accesate de persoane neautorizate. Pe de altă parte, mai ales după atentatele teroriste din Franța, instituțiile de securitate din statele UE trebuie să aibă acces la asemenea date.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sondaj. Imediat după ce și-a relansat candidatura, Gabriela Firea a trecut înaintea lui Piedone, însă după Nicușor Dan

Gabriela Firea ar fi pe locul al doilea în preferințele de vot pentru Primăria Capitalei, după Nicușor Dan, indică un sondaj realizat de grupul...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Mamele cu copii ar putea ieși mai devreme la pensie

Mai mulţi parlamentari de la PNL au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea art.51 alin.(1) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public...
Ultima oră
Pe aceeași temă