31.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialUE si peschesul presei

UE si peschesul presei

Astazi incepe summitul de vara al Uniunii Europene, organizat la Bruxelles de catre Slovenia, tara care a detinut presedintia UE in prima jumatate a anului, si multi dintre sutele de ziaristi transpirati si stresati care se inghesuie in aceste doua zile ale summitului in severa curte interioara a cladirii Consiliului de Ministri ai UE din Bruxelles au o grija ascunsa. Nu, nu-i preocupa daca vor rata vreo neplauzibila informatie senzationala, vreun "scoop", ci de a afla daca Slovenia va reinvia sau nu laudabilul obicei de a le oferi "atentii" ziaristilor… Pana acum vreo doi-trei ani, se obisnuia ca fiecare tara care poseda presedintia rotativa, de sase luni, a Uniunii sa le ofere ziaristilor cate un sac/cutie/ladita, la sfarsitul reuniunilor la varf, numite Consiliu European, si din care fiecare tara trebuie sa organizeze cel putin doua in timpul presedintiei sale. Unii dintre ziaristii mai vechi inca isi amintesc cu duiosie timpurile bune in care membrii presei primeau ceasuri (summitul din Luxembourg, 1997), un lector – MP3 (Olanda, 2004), cravate de matase si sticle de sampanie (Helsinki, 1999) etc.

 

Zgarcitii de britanici au pus capat acestui frumos obicei acum trei ani, pretinzand ca banii care ar fi trebuit dati pe cadouri vor fi dedicati cercetarilor medicale privind SIDA. Nimeni nu s-a ostenit sa verifice daca asta s-a facut intr-adevar… S-au mai dus si vremurile bune in care intalnirile la varf se tineau intr-un loc exotic sau luxos din tara care detinea presedintia… Aaah, mancarea divina, la discretie, de la summitul din Nisa (Franta, 2000), sau valurile de alcool gratuit cu care presa s-a mentinut in forma la Helsinki in 1999!… Astazi insa toate intalnirile sefilor de stat se tin la Bruxelles, in neprietenosul bunker numit Justus Lipsius, de la numele unui cenusiu umanist flamand din sec. al XVI-lea, cladire situata in cel mai neprietenos cartier al Bruxelles-ului, cartierul european. Locul e deprimant, inconjurat de politie in timpul summiturilor (ieri a avut loc aici si o manifestatie a agricultorilor), iar bunkerul summitului se afla exact vizavi de cladirea in forma de stea de mare pleostita a Comisiei Europene, cea care zece ani de zile a fost inchisa pentru a fi curatata de azbestul cancerigen din ziduri, o oroare arhitecturala numita Berlaymont, dar pe care localnicii nemilosi au botezat-o Berlaymonstru.

 

Summiturile au loc asadar in cladirea Justus Lipsius, pe care eurocratii care se forteaza sa aiba umor o numesc Just Lips… in engleza: "doar buze"…, fiecare fiind liber sa inlocuiasca punctele cu o destinatie apropiata acelor buze. Ziaristii sunt fortati sa inghita fada mancare de cantina de la parterul cazematei, ba chiar – oroare!… – trebuie sa plateasca pentru un amarat de pahar de vin de masa spaniol, greu, de tanin si care se vinde numai in timpul meselor, s’il vous plait!… Asa incat presa spera ca Slovenia va reinvia onoranta practica a peschesului catre ziaristi… La inceputul anului, cand Slovenia si-a organizat la Bruxelles primul summit,  gazetarilor li s-a promis ca vor primi un cadou la summitul din iunie. Sa vedem. Numai de n-ar fi niste CD-uri cu imnul Europei, Oda Bucuriei a lui Beethoven!… Sau pixuri cu stema Sloveniei. Oricum, intre timp, multi dintre dezamagitii din breasla au devenit eurosceptici.

Dan Alexe
Dan Alexehttp://dan-alexe
Dan Alexe, corespondent Bruxelles
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă