0.6 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecialUE: Fond de 21 miliarde de euro pentru susținerea investiţiilor

UE: Fond de 21 miliarde de euro pentru susținerea investiţiilor

Uniunea Europeană analizeză implementarea unui fond în valoare de 21 de miliarde de euro pentru susținerea investițiilor. Astfel, fondul va fi destinat acoperirii riscurilor presupuse de iniţierea unor proiecte împreună cu investitorii privaţi. Inițiativa urmează să fie prezentată în cursul acestei săptămâni.

Potrivit Mediafax, care citează Bloomberg, noua entitate este prognozată să aibă un impact de 15 ori mai mare decât valoarea sa iniţială şi va susţine un program de investiţii de 300 de miliarde de euro al Uniunii Europene, potrivit unor oficiali UE.

Banca Europeană de Investiţii va contribui cu 5 miliarde de euro la formarea fondului, celelelalte 16 miliarde de euro urmând să fie asigurate de Comisia Europeană din garanţii, fără a cere infuzii de capital din partea statelor membre.

Săptămâna trecută, vicepreşedintele UE Jyrki Katainen a declarat că planul de investiţii al preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker îşi propune să combine resursele de care dispune UE şi schimbările reglementărilor pentru a încuraja investiţiile private şi pentru ca acestea să devină realitate.

Uniunea Europeană pregăteşte o listă de proiecte pentru finanţarea economiei comunitare cu sume de ordinul miliardelor de euro fără să crească datoriile. În condiţiile în care crearea fondului de 21 de miliarde de euro va acoperi o parte dintre costurile de risc presupuse de proiectele noi, acesta ar putea fi o soluţie pentru intensificarea investiţiilor, evitând constrângerile impuse de bugetele naţionale.

Săptămâna trecută, guvernul german a decis suplimentarea cu 10 miliarde de euro a investiţiilor publice din Germania, pentru perioada 2016-2018. Obiectivul este ca Germania să contribuie astfel la un angajament al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru un program de investiţii public-privat în valoare de 300 de miliarde de euro, destinat stimulării creşterii economice în Uniunea Europeană, aprobat de şefii de state şi de guverne, a explicat ministrul german de Finanţe Wolfgang Schauble, potrivit Mediafax.

Fondurile din programul lui Juncker ar urma să fie mobilizate din resursele bugetare existente ale statelor, Banca Europeană pentru Investiţii şi sectorul privat.

Cele mai citite

Un baron PSD deszăpezește drumurile din Tulcea până în 2025

Un fost deputat PSD, abonat la banii statului, dar în special la CJ Tulcea, va încasa peste 4 milioane de euro pentru deszăpezirea...

CM Handbal feminin: România a pierdut cu Germania 22-24, dar păstrează șanse matematice la calificare după ce Japonia a învins Danemarca cu 27-26

România a fost învinsă de Germania cu scorul de 24-22 (9-12), joi seara, la Herning (Danemarca), în Grupa a III-a principală a Campionatului...

INS: 85,7% dintre gospodăriile din România au acces la reţeaua de Internet de acasă, în 2023

Ponderea gospodăriilor din România care aveau acces la Internet de acasă a ajuns, în acest an, la 85,7% din total, în creştere cu 3,6%...
Ultima oră
Pe aceeași temă