18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialUE denunţă planurile Israelului de intensificare a colonizării

UE denunţă planurile Israelului de intensificare a colonizării

Uniunea Europeană a exprimat "dezamăgirea" în legătură cu decizia Guvernului israelian de a lansa noi proiecte în colonii din Cisiordania, informează Mediafax.

"Suntem foarte dezamăgiţi de aceste măsuri", a comunicat Biroul lui Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

"Cerem autorităţilor israeliene să anuleze această decizie şi să depună eforturi pentru reluarea rapidă a negocierilor de pace", a reacţionat şi Serviciul European pentru Acţiune Externă.

"Uniunea Europeană şi statele membre au cerut în mod repetat părţilor să dea dovadă de reţinere maximă şi să evite orice acţiune unilaterală care ar putea afecta eforturile de pace. Miniştrii de Externe din statele UE au reiterat recent angajamentul de aplicare în totalitate a legislaţiei europene ca reacţie la acţiunile israeliene de colonizare", adaugă diplomaţia UE.

Guvernul Israelului a ordonat joi deblocarea unui proiect care prevede construirea a 1.800 de locuinţe în colonii israeliene din Cisiordania, la câteva ore după lansarea unei licitaţii pentru alte 1.500 de locuinţe. "Administraţia civilă a primit ordinul de a avansa un proiect care prevede construirea a 1.800 de locuinţe suplimentare în Cisiordania", a precizat un oficial israelian care a preferat să păstreze anonimatul.

Conform presei israeliene, proiectul era blocat de trei luni de Guvernul de la Ierusalim.

Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei a catalogat noile decizii ale Israelului drept "grave încălcări" ale reglementărilor internaţionale.

"Această escaladare a situaţiei trebuie privită cu cea mai mare seriozitate", a reacţionat Hanan Ashrawi, membru în Comitetul Executiv al OEP.

Cele mai citite

Înțelepciunea din Sinai: Moștenirea Creștină a Mănăstirii Sfânta Ecaterina

În sălbăticia îndepărtată și stâncoasă a Peninsulei Sinai din Egipt se află o țară cu o importanță istorică și spirituală imensă pentru cele trei...

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...

Un înalt oficial rus acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă