16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialUdrea, turnată de o prietenă. PDL, menționat de DNA

Udrea, turnată de o prietenă. PDL, menționat de DNA

Conducerea PDL ar fi făcut presiuni asupra unei firme, pentru ca partidul să nu mai plătească 4,6 milioane de scrisori electorale, arată procurorii DNA.

Elena Udrea ar fi făcut presiuni din calitatea de ministru și vicepreședinte al PDL asupra ministrului Comunicațiilor, Gabriel Sandu, pentru ca acesta să încheie un contract de cumpărare de licențe Microsoft pentru unitățile de învățământ, se arată în referatul prin care procurorii DNA au solicitat ieri arestarea preventivă a politicienei.

„S-a stabilit că, de asemenea, beneficiari ai sumelor de bani din plățile efectuate în baza contractului sunt, printre alții, inculpatul Sandu Gabriel, inculpatul Dorin Cocoș și Partidul Democrat Liberal, care a beneficiat de plata unor materiale electorale“, se arată în document. DNA a reținut că PDL ar fi încheiat un contract cu o firmă pentru tipărirea și împachetarea a 8,6 milioane de scrisori electorale, numai că partidul ar fi plătit doar patru milioane dintre acestea.

„Având în vedere că pentru diferența de 4,6 milioane de scrisori nu a mai fost achitată contravaloarea prestațiilor, așa încât cei care au prestat au ajuns să discute cu Dorin Cocoș și au fost în audiență la Udrea Elena Gabriela, vicepreședinte PDL, dar s-au exercitat presiuni să se renunțe la pretenții“, explică procurorii anticorupție.

Foștii președinți ai PDL, Emil Boc și Vasile Blaga, nu au putut fi contactați pentru a comenta afirmațiile din referat. În schimb, Gheorghe Albu, fost trezorier și vicepreședinte al partidului, a declarat pentru România liberă că acuzațiile sunt eronate. “Acele scrisori au fost plătite de PDL doi ani mai târziu, după ce firma în cauză a dat în judecată partidul“, a precizat Albu.

Procurorii DNA au solicitat ieri arestarea preventivă a Elenei Udrea în dosarul Microsoft pentru mai multe capete de acuzare: trafic de influență, spălare de bani, fals în declarații de avere, “iar din probele cauzei rezultă că privarea inculpatei de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică“.

Gala Bute: 10% din contracte s-ar fi întors la „Doamna“

Elena Udrea a fost denunțată chiar de o apropiată a sa în dosarul penal privind Gala Bute, arată procurorii DNA în referatul de motivare a cererii de arestare a lui Tudor Breazu. Acesta din urmă este administratorul moșiei de la Nana deținută de Elena Udrea și a fost arestat preventiv pentru intermedierea unor șpăgi.

Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii, a decis să o denunțe pe Elena Udrea înainte să înceapă urmărirea penală față de ea, fapt care ar putea-o salva de răspunderea penală, potrivit unor surse RL, dacă nu se descoperă alte fapte împotriva sa, spun sursele RL.

Ana Maria Topoliceanu, care apare în fotografiile cu deputatul Elena Udrea, şi fosta şefă a DIICOT Alina Bica, în timpul unei călătorii la Paris, ar fi primit mită pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de o societate, în baza contractelor încheiate cu Compania Naţională de Investiţii. „La un moment dat, nu reţin perioada, cred că în 2011, Lungu Ştefan mi-a spus că a vorbit cu Udrea Elena, care i-a spus că poate să ia pentru ea o sumă de bani de la firma Consmin SA, care avea lucrări la Compania Naţio-nală de Investiţii şi că i-a spus să ia legătura cu mine ca să stabilim condiţiile în care va fi remisă această sumă. Conform acestei discuţii, banii urmau să fie luaţi pentru ministrul Elena Udrea. (…) Nu îmi mai amintesc cu exactitate, dar cel mai probabil am vorbit cu Elena Udrea despre modalitatea în care urmau să fie transferaţi aceşti bani şi ea mi-a spus să îi iau prin intermediul societăţii administrate de Breazu Tudor, zis Cici, un prieten comun“, ar fi declarat Ana Topoliceanu, conform referatului DNA.

Pe de altă parte, procurorii au stabilit și alte legături penale între Tudor Breazu și Elena Udrea. Primul ar fi intermediat primirea unei mite de aproximativ 300.000 de lei către deputată, din care ar fi plătit pentru organizarea zilei ei de naştere la Predeal, dar şi excursii pentru Elena Udrea şi Ana Maria Topoliceanu în străinătate, se arată în referatul procurorilor. Potrivit probelor culese de procurori în Gala Bute, firmele care executau lucrări finanţate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus la acea vreme de Elena Udrea, depindeau de „bunăvoinţa“ persoanelor cu funcţii de conducere din instituţie pentru a evita intrarea în incapacitate de plată din cauza întârzierii decontărilor. Într-un astfel de caz, după ce Compania Naţională de Investiţii făcea plăţile către firma lui Dragoş Marius Botoroagă, administratorul SC Consmin SA, acesta dispunea transferul a aproximativ 10 la sută din suma încasată către Ştefan Lungu, pe atunci consilierul personal al Elenei Udrea, prin societatea controlată de acesta, în baza unor contracte de consultanţă fictive, se mai arată în documentul citat.   

Cele mai citite

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...
Ultima oră
Pe aceeași temă