11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialUdrea: Astăzi am dat o declaraţie la DNA. Nu candidez la Primăria...

Udrea: Astăzi am dat o declaraţie la DNA. Nu candidez la Primăria Capitalei

Ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea a declarat astăzi că a fost la DNA pentru a da declaraţii în calitate de martor în cazul dosarului în care este implicat senatorul PDL Mireea Banias. De asemenea ea a mai precizat că nu va candida la Primăria Capitalei, iar PDL-ul îl va susţine în continuare pe Boc pentru funcţia de premier.

Udrea a fost chemată la DNA

Udrea a declarat că astăzi a fost la DNA pentru a da o declaraţie în dosarul privind tranzacţiile ilegale din Portul Constanţa, în care sunt cercetaţi senatorul PDL Mircea Banias şi fostul secretar general al MAI Laurenţiu Mironescu.

“Astăzi am dat o declaraţie de martor în acest dosar. O declaraţie scurtă nu mi-a cerut nimeni, nimic. Am fost la DNA, am fost chemată de avocatul domnului Banias. Toţi miniştrii au fost întrebaţi dacă s-au făcut o intervenţie de către domnul Banias pentru numirea în funcţie a cuiva”, explică Udrea.

Udrea a mai specificat că dreptul la imagine nu este respectat şi sancţionat corespunzător în România. Ea crede că de multe ori se foloseşte numele colegilor săi care au funcţii publice “pentru a se crea o impresie care nu serveşte nimănui.”

“Judecătorii sunt foarte neatenţi la dreptul la imagine. Nu cred că este destul de important pentru a acorda anumite sancţiuni. Pentru o persoană publică care depinde de imagine publică pe care o are este foarte important acest drept”, a declarat Udrea.

Dinu Patriciu, premier susţinut de PDL?

Despre posibilitatea ca Dinu Patriciu să ocupe funcţia de premier, Udrea spune că  el nu va beneficia de susţinerea PDL.  “Nu într-un Guvern PDL, categoric. Este o speculaţie interesantă, dar exclus. Emil Boc are în continuare susţinere din partea partidului. Opoziţia nu a reuşit să facă nimic până acum. Este puţin probabil să se consolideze un parteneriat  a PDL cu PNL.  Când ai un preşedinte care spune că partidul nostru trebuie desfiinţat, nu ne gândim la un parteneriat”, precizează Udrea.

Ministrul Dezvoltării  a mai declarat că va repara Cazinoul din Constanţa în locul primarului şi îl va lăsa să îl administreze el. “Radu Mazăre nu a fost în stare să atragă fonduri europene, este preocupat de altele.”   Udrea a mai spus că va construi  în Bucureşti o Sală Polivalentă de 16.000 de locuri în care se vor organiza competiţii care vor atrage mai mulţi turişti.  Sala a fost evaluată iniţial la 50 de milioane de euro şi va fi  finalizată în doi ani.

Udrea nu vrea să fie primar

Întrebată dacă va candida pentru Primăria Capitalei, Udrea a spus că nu i-a în considerare această opţiune. “Nu voi candida la Primăria Bucureştiului. În competiţia internă care se organizează în interiorul partidului s-au înscris Prigoană şi Paleologul, cred că şi Canacheu”, a declarat ea.

Udrea despre măsurile aprobate de Guvern

Udrea a vorbit despre nivelul salariilor din România, despre care spune că speră să ajungă în 2012 la nivelul la care erau în 2010.

“Dacă încasările de la buget o vor permite, atunci salariile vor reveni la nivelul din 2010. Acesta este motivul pentru care nu s-a trecut în strategia fiscală acest lucru. Problema pe care ne-o punem este cum să rezistăm dacă vine un nou val al crizei”, a spus Udrea.

Elena Udrea a mai precizat că a  realizat verificări la 124 de contracte a comisiilor judeţene şi locale din ţară, în urma cărora a găsit nereguli  la o treime dintre ele.

“Am controlat 124 de contracte, am găsit nereguli la o treime dintre ele. La 39 de contracte s-au găsit nereguli în procedurile de achiziţie. Neregulile au dezavantajat anumiţi competitori. În astfel de situaţii se aplică corecţii financiare, nu sunt cazuri penale. Am aplicat corecţii de la 5% până la 25% pe aceste contracte găsite cu nereguli”.

Elena Udrea a declarat că în urma acestor verificări România nu pierde nimic, toţi banii din corecţiile financiare trebuie recuperaţi din bugetul judeţului respectiv.

Udrea a declarat că ministerul Dezvoltării a atras jumătate din fondurile europene  acordate ministerelor din România.

“Există o preocupare foarte mare pentru atragerea fondurilor europene. Primul ministru trebuie să spună dacă trebuie schimbat cineva din Guvern. Decizia îi aparţine, dar eu zic că sunt locuri în care ar putea să meargă mai bine, cu un alt ministru”, declară Udrea.

6% din PIB pentru Educaţie?

Sistemului educaţional românesc nu va beneficia de o finanţare de 6% din PIB până în 2014, aşa cum prevedea noua Lege a educaţiei naţionale (nr.1/201), se arată în Strategia Fiscal Bugetară pentru 2012-2014, aprobată miercuri de guvern.

“Evoluăm într-un context economic fragil, mergem pe sârmă, dacă lucrurile o vor permite vor fi 6% la educaţie. Toată lumea a făcut un sacrificiu şi de aceea se vede efectul măsurilor pe care le luăm. Să nu uităm că România este pe locul 7 în Europa în ceea ce priveşte somajul, avem 7%. Trebuie să păstrăm un realism temperat fără să intrăm în panică”, a declarat Udrea.

Elena Udrea a declarat că PDL-ul îşi asumă riscuri, dar acestea sunt necesare în acest moment.

În privinţa restricţiilor impuse de Spania muncitorilor români, Udrea a declarat că speră că  românii care lucrează deja în Spania să îşi păstreze locul de muncă. “Sper că ceţăţenii din Spania să îşi păstreze locurie de muncă şi să reziste pe piaţa de muncă, restul să îşi poată găsi un loc de muncă în România”, a declarat Udrea.

România coruptă

Ministrul a declarat că în România, corupţia probabil este foarte extinsă, “ până la pensionarul care ia pensie de la stat pentru că a avut o înţelegere cu primarul. Dacă dai o şpagă pentru un certificat, este corupţie”.

“Un procent mare din licitaţiile publice sunt fraudate, nu există standarde de cost. E o nebuine. Am găsit lucrări începute de un miliard de euro, sunt convinsă că banii s-au împărţit după bunul plac al foştilor miniştrii. Mi-aş dori să fim foarte atenţi atunci când aducem oamenii recomandaţi pentru anumite funcţii.”

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă