14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialUcraina: Schimb de prizonieri între proruși și forțele de ordine

Ucraina: Schimb de prizonieri între proruși și forțele de ordine

Autoritățile ucrainene și rebelii proruși au făcut, sâmbătă, primul schimb de prizonieri de război, de la începutul anului, în urma acordului de pace privind conflictul din estul țării, relatează AFP, conform Agerpres. 

Trei soldaţi ucraineni au făcut obiectul unui schimb cu cinci combatanţi rebeli şi un preot ortodox pe un drum, în plin câmp, în apropiere de localitatea Mariinka, la 25 km nord-vest de fieful rebelilor Doneţk. 

Serviciile de securitatea ucrainene (SBU) au anunţat ulterior că un alt soldat ucrainean, capturat de rebeli în august 2015, a fost şi el eliberat sâmbătă. 

Este primul schimb de prizonieri între cele două părţi după o pauză de aproape patru luni. 

Potrivit autorităţilor ucrainene, 134 de persoane continuă să rămână în captivitate în rândul rebelilor. 

La rândul ei, responsabila pentru drepturile omului din Republica autoproclamată Doneţk, Daria Morozova, afirmă că partea ucraineană are peste 1.000 de prizonieri. 

Cealaltă republică rebelă, cea de la Lugansk, susţine şi ea că peste 1.000 dintre cetăţenii săi sunt prizonieri de război.

Eliberarea tuturor prizonierilor de război este una dintre clauzele acordurilor de pace de la Minsk, semnate în urmă cu un an în urma medierii franco-germane. 

"Un schimb toată lumea pentru toată lumea este pentru moment imposibil", a declarat sâmbătă Daria Morozova, adăugând că negocierile în acest sens progresează "dificil".

Cele mai citite

Cutremur în Serbia, la granița cu România

Un cutremur cu magnitudinea 4,4 s-a produs în această dimineaţă, la ora locală 8:42, în Serbia, la graniţa cu România, potrivit informaţiilor publicate de...

Programul apă-canal de la Fondul de Mediu a fost fraudat! Președintele AFM confirmă dezvăluirile PUTEREA

Președintele Administrației Fondului de Mediu, Laurențiu Neculaescu, confirmă dezvăluirile PUTEREA legate de fraudele masive cu finanțare prin AFM pentru programul apă-canal. Conducerea Administrației Fondului...

Un nou pod rutier între România și Ucraina, pe ordinea de zi a Guvernului

Guvernul Marcel Ciolacu ar putea aproba, în şedinţa de azi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa,...
Ultima oră
Pe aceeași temă