11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialUcigaşul din Arizona, fascinat de teoriile extremei-drepte

Ucigaşul din Arizona, fascinat de teoriile extremei-drepte

Jared Lee Loughner, autorul tentativei de asasinare a congresmenului democrat Gabrielle Giffords, în care au fost ucise şase persoane, a acţionat singur şi cu premeditare. Conform FBI, mesajele postate de Loughner pe internet înainte de atac arată că tânărul cu probleme psihice era convins de veridicitatea unor teorii ale conspiraţiei promovate de organizaţii de extremă-dreapta.

Directorul FBI, Robert Mueller, care a mers la Tucson, Arizona, pentru a coordona ancheta, a declarat că anchetatorii au constatat că Loughner a acţionat cu premeditare şi că investigaţia se concentrează în prezent pe analizarea posibilităţii ca organizaţii sau site-uri de extremă-dreapta să fi jucat un rol în gestul criminal al lui Loughner.

Potrivit CNN, poliţiştii au descoperit, într-un seif din locuinţa lui Loughner, un plic pe care era scris „Am plănuit totul”, „asasinarea mea” şi numele Giffords. Concomitent, poliţiştii au exclus orice implicare a şoferului de taxi cu care Loughner a ajuns la locul atacului, considerat iniţial drept complice.

Chiar dacă convingerile politice ale lui Loughner par a indica un amalgam de concepte, unele de dreapta, altele de stânga, structural, acesta părea fascinat de ideologii extreme – lecturile sale preferate includeau atât Manifestul Comunist, cât şi Mein Kampf.

Mesajele, de multe ori confuze postate pe internet de către

Loughner, par să indice că acesta era influenţat însă în mai mare măsură de o serie de teorii ale conspiraţiei, precum profeţia Maya privind sfârşitul lumii în 2012, dar mai ales de teze care circulă în mediile rasiste, de extremă-dreapta din Statele Unite, mai precis teoriile despre conspiraţiile guvernului american şi ale minorităţilor non-caucaziene împotriva poporului american, considerat a fi compus exclusiv din albi.

Îmbatat de teorii rasiste

Conform Fox News, care citează un document al Departamentului de Securitate Internă al SUA, anchetatorii suspectează că există legături între Loughner şi American Renaissance, o publicaţie online cunoscută pentru poziţia sa rasistă, antisemită (Gabrielle Giffords este prima femeie evreică din Arizona aleasă în Congres) şi instigările împotriva imigranţilor non-albi. Organizaţia a negat orice relaţie, Loughner menţionează grupul în câteva dintre postările sale pe internet şi pare convins de câteva dintre teoriile conspiraţiei promovate de publicaţie şi de adepţii săi.

Southern Poverty Law Centre (SPLC), una dintre principalele organizaţii pentru apărarea drepturilor civile, notorie pentru victoriile sale împotriva rasismului, a apreciat că, în mesajele publicate de Loughner pe internet există semne ale influenţei American Renaissance, dar şi ale unei alte organizaţii extremiste, considerată dizolvată la începutul anilor 2000 – mişcarea Christian Patriot. Chiar dacă Loughner făcea paradă cu dispreţul său faţă de religie (aşa cum arată şi numele, Christian Patriot se revendică drept o organizaţie creştină), Mark Potok, director în cadrul SPLC, a atras atenţia asupra mesajelor în care Loughner respinge moneda americană pentru că „nu este susţinută de aur sau argint”. „Ideea că argintul şi aurul sunt singurii bani «constituţionali» este răspândită de mişcarea antiguvernamentală (Christian) Patriot, care a produs multe violenţe în anii ‘90″, a explicat Potok. Potrivit activistului pentru drepturile civile, afirmaţia că guvernul SUA încearcă să „controleze minţile oamenilor controlând gramatica” este tot o teorie conspiraţionistă favorită a Christian Patriot, ca şi aprecierea că administraţia federală este „nelegitimă”.

Şi alte organizaţii care monitorizează grupurile extremiste au observat că Loughner vorbea foarte mult despre o a „doua Constituţie americană” – o formulă folosită de adepţii supremaţiei rasei albe pentru a numi legea fundamentală a SUA, aşa cum a fost modificată după Războiul Civil pentru a aboli sclavagismul şi a acorda cetăţenie persoanelor de culoare.
Cum a supravieţuit Giffords după ce glonţul i-a trecut
prin cap

Gabrielle Giffords, membra Camerei Reprezentanţilor împuşcată în cap de către Loughner, se află în stare critică după intervenţia chirurgicală la care a fost supusă după atac, însă este capabilă să comunice cu medicii, răspunzând la mesaje simple prin mişcări ale mâinii. Medicii curanţi au declarat că acest lucru este extrem de încurajator, având în vedere că însăşi faptul că a supravieţuit unei astfel de răni poate fi considerat un act providenţial.

Ceea ce pare să o fi salvat pe congresmen este rapididatea intervenţiei medicale – ea a ajuns pe masa de operaţie la numai 38 de minute după ce glonţul tras de Loughner i-a traversat craniul prin partea stângă. Potrivit medicului Peter Rhee, cel care a efectual intervenţia chirurgicală de urgenţă, Giffords a fost „norocoasă”, pentru că glonţul nu a lovit alte zone ale creierului şi nici nu a generat sfărâmarea oaselor craniului, efect ce ar fi provocat leziuni cerebrale mult mai extinse.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă