15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialTurneu în Asia de Sud-Est. Donald Trump „încercuiește“ diplomatic Coreea de Nord

Turneu în Asia de Sud-Est. Donald Trump „încercuiește“ diplomatic Coreea de Nord

Cinci țări în 12 zile. Un adevărat tur de forță al liderului american, în încercarea de a găsi sprijin internațional pentru constrângerea Phenianului, astfel încât să renunțe la programul nuclear.

Turneul în Asia de Sud-Est al liderului de la Casa Albă este programat pentru intervalul 3-14 noiembrie. Donald Trump va vizita Japonia, Coreea de Sud, China, Viet-nam și Filipine, după o escală în Hawaii, teritoriu american, unde va vizita memorialul Pearl Harbour. Este așteptată și o întâlnire cu președintele Rusiei, -Vladimir Putin, la Forumul de Cooperare Economică Asia – Pacific, desfășurat în Vietnam.  

Liderul american va încerca să găsească sprijin internațional pentru înăsprirea sancțiunilor împotriva Coreii de Nord. Donald Trump a renunțat la ideea unei vizite în Zona Demilitarizată (DMZ) dintre cele două Corei, după ce mai mulți oficiali de la Washington s-au temut că regimul de la Phenian ar putea-o considera o provocare, ce ar crește riscul unui război nuclear.  

Poziții tranșante

Turneul asiatic al lui Trump a fost prefațat de declarații „războinice” ale secretarului american al Apărării, James Mattis. Aflat într-o vizită în Coreea de Sud, Mattis a declarat vineri, citat de AP, că Administraţia de la Washington își menţine obiectivul de a determina Coreea de Nord să accepte dezarmarea completă.

Secretarul Apărării a vizitat DMZ. ”Stăm umăr la umăr cu voi şi cu poporul coreean pentru a răspunde ameninţărilor lansate de regimul Kim Jong-un”, a precizat el într-un mesaj adresat ministrului sud-coreean al Apărării, Song Young-moo. Mattis a reiterat faptul că SUA îşi doresc o rezolvare diplomatică a crizei, dar sunt pregătite pentru opţiunea militară, dacă regimul de la Phenian continuă să-şi dezvolte capabilităţile balistice şi nucleare.

Sâmbătă, cei doi miniștri ai Apărării au participat la cea de-a 49-a Reuniune Consultativă de Securitate (SCM), organizată în fiecare an, prima din timpul Administraţiilor Moon Jae–In şi Donald Trump. Un punct principal pe agenda întrunirii a fost extinderea „detaşării rotative” a resurselor strategice americane în Peninsula Coreeană: portavioane, bombardiere şi submarine cu energie nucleară. 

O amenințare globală

Secretarul Apărării și omologul său sud-coreean au citit o declaraţie comună prin care îndeamnă regimul stalinist de la Phenian să înceteze provocările în regiune. „Statele Unite nu vor accepta niciodată ca Phenianul să deţină arme nucleare”, a fost mesajul tranșant al lui James Mattis cu acest prilej, citat de Reuters. 

El a avertizat Coreea de Nord că dezvoltarea programelor balistice şi nucleare îi subminează securitatea. „Nu faceţi nicio greşeală. Orice atac asupra SUA sau a aliaţilor ei va fi înfrânt. Orice folosire a armelor nucleare de către Coreea de Nord va provoca o reacţie militară masivă, eficace şi zdrobitoare. Nu-mi pot imagina condiţiile în care Statele Unite să accepte Coreea de Nord ca pe o putere nucleară”, a adăugat Mattis.

Regimul nord-coreean este represiv şi îşi ţine oamenii în lanţuri, negându-le libertatea, bunăstarea şi demnitatea umană. Phenianul urmăreşte dezvoltarea armelor nucleare pentru a-i putea ameninţa pe alţii cu catastrofe, a precizat James Mattis, care a menționat că liderul din Coreea de Nord continuă să ameninţe securitatea regională şi globală, în pofida măsurilor luate de Consiliul de Securitate al ONU.  

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă