11.5 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialTurismul de weekend, un rau necesar

Turismul de weekend, un rau necesar

» Tot mai multi romani prefera sa dea o fuga la mare la sfarsit de saptamana.

» Turismul de weekend are si o serie de dezavantaje pentru hotelieri.

Plaje pline, terase deschise pana seara tarziu, parcari aglomerate, magazine pline de clienti. Acesta este tabloul obisnuit al unui weekend in statiunile de pe litoral.
In comparatie, in timpul zilelor de munca, forfota turistilor se reduce semnificativ. Turismul de weekend, care a capatat anii trecuti amploarea unui fenomen, nu se "preda" nici in sezonul curent. Primul weekend din luna iunie a demonstrat ca apetitul romanilor pentru vacante de doua zile este in crestere. In statiunea Mamaia, preferata turistilor, aglomeratia era un cuvant la ordinea zilei.
Majoritatea hotelurilor au fost ocupate aproape in proportie de 80%. Incasarile patronilor de baruri, restaurante si magazine au fost pe masura. Hotelierii, in special cei din Mamaia, atrag insa atentia ca turismul de weekend are mai multe aspecte negative si nu este o tendinta de urmat pentru statiunile romanesti.
Membrii Asociatiei Patronale Mamaia au declarat in repetate randuri ca statiunea a fost creata pentru sejururi mai lungi, de o saptamana sau doua, in care vizitatorul sa se odihneaca si sa-si "incarce bateriile" pentru un an de munca. Se pare ca in acest an turismul de weekend va fi concurat de cel traditional.
Potrivit lui Andrei Trandafir, vicepresedintele Asociatiei Patronale Mamaia, "in multe locatii din statiunea Mamaia biletele sunt vandute in totalitate, in prezent, iar semnalele de la agentiile de turism sunt ca acest sezon va fi mai bun decat cel din 2006". z

CONTRADICTII
» Bile albe

» Turismul de weekend umple hotelurile in zile in care unitatile de cazare "sufera" din lipsa de clienti.
» Incasari sporite pentru patronii de magazine si discoteci.
» "Emulatie" a vietii de noapte: majoritatea cluburilor sunt arhipline.
» sansa pentru statiunile mici: in zilele cand statiunile-vedeta sunt ocupate, turistii se reorienteaza spre orice hotel cu locuri libere.

» Bile negre

» Imposibilitatea de a planifica veniturile, conform unui plan de afaceri predictibil.
» "Dereglarea" vacantei celor care stau mai mult de o saptamana.
» Aglomeratie pe sosele, din cauza numarului tot mai mare de masini.   
» Haos generalizat: dorinta de a se distra, cu orice chip, a tinerilor se lasa de multe ori cu camere distruse sau cu strazi pline de gunoaie.

Cele mai citite

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare de astăzi. Legea, care modifică o ordonanţă de...

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare de astăzi. Legea, care modifică o ordonanţă de...

Primarii ar putea avea mandat de 5 ani, dacă deputații votează legea

Proiectul de lege care prevede mandate de 5 ani pentru primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, respectiv președinți și vicepreședinți de consilii județene ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă