12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialTurcia își va construi o bază militară în Qatar

Turcia își va construi o bază militară în Qatar

Turcia va construi o bază militară în Qatar ca urmare a unui acord între cele state în domeniul apărării, informează Reuters, citată de Mediafax.

Baza turcească din Qatar va urmări anihilarea unor “inamici comuni”, a declarat, miercuri, ambasadorul Turciei în Qatar, Ahmet Demirok.

Construirea bazei militare în Qatar face parte dintr-un acord semnat în 2014 şi ratificat de Parlamentul turc în iunie 2015 şi va intensifica parteneriatul dintre Turcia şi Qatar în condiţiile amplificării instabilităţii regionale şi a scăderii interesului Statelor Unite faţă de regiune, explică Demirok.

Cele două state au acordat sprijin mişcării Frăţia Musulmană din Egipt şi rebelilor sirieni care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad, condamnând intervenţia militară a Rusiei în Siria în susţinerea forţelor guvernamentale siriene.

Ambasadorul Turciei în Qatar, Ahmet Demirok, a declarat într-un interviu acodat Reuters că 3.000 de trupe terestre vor staţiona la noua bază militară din Qatar – prima bază militară a Turciei peste mări în Orientul Mijlociu -, precum şi unităţi navale şi aeriene, forţe militare de antrenament şi forţe speciale de intervenţie.

Baza va servi, în primul rând, ca spaţiu pentru exerciţiile militare comune ale celor două ţări. Demirok a exprimat intenţia Qatarului de a-şi construi, la rândul său, o bază militară în Turcia.

“Turcia şi Qatar se confruntă cu probleme comune şi ambele state exprimă îngrijorare faţă de schimbările din regiune şi politicile neclare ale altor ţări… Ne confruntăm cu inamici comuni. În această perioadă critică pentru Orientul Mijlociu, cooperarea noastră este vitală”, a subliniat ambasadorul turc.

Una dintre cele mai prospere ţări din lume, Qatar găzduieşte cea mai mare bază aeriană americană din Orientul Mijlociu, Al Udeid, unde se află 10.000 de militari.

Potrivit lui Demirok, 100 de militari turci se află în prezent în Qatar pentru a antrena armata ţării.

“Azi nu construim o nouă alianţă, ci, mai degrabă, redescoperim legături istorice şi frăţeşti”, a subliniat Demirok, referindu-se la Imperiul Otoman care s-a destrămat în 1920.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă