15 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialTurcia, avertizată în legătură cu un atac asupra Consulatului din Mosul

Turcia, avertizată în legătură cu un atac asupra Consulatului din Mosul

Turcia a fost avertizată, vineri, în legătură cu riscul unui atac asupra Consulatului de la Mosul (Irak), unde combatanţi din cadrul unei grupări jihadiste au luat miercuri ostatici 49 de cetăţeni turci, a declarat vicepremierul Bülent Arinç, relatează AFP, conform Mediafax.

"Eram mai mult sau mai puţin informaţi că SIIL (Statul Islamic în Irak şi Levant) era pe punctul să ne atace consulatul în timp ce avansa" în Irak, a declarat pentru presă Arinç.

Combatanţi SIIL au ocupat miercuri Consulatul turc de la Mosul şi au luat ostatice aproape 50 de persoane care se aflau în incintă, inclusiv pe consul, diplomaţi din echipa sa, militari din cadrul forţelor speciale şi trei copii.

În plus, 31 de şoferi de tir au fost răpiţi de către combatanţii islamişti, care au preluat controlul asupra Mosulului, al doilea cel mai important oraş din Irak.

Arinç a confirmat vineri că autorităţile turce se află în contact telefonic cu cetăţenii răpiţi.

"Ostaticii nu au fost supuşi vreunui rău tratament de când sunt captivi. Sper să primim veşti bune astăzi (vineri), dar situaţia este în continuare fragilă", a continuat vicepremierul.

Ministrul turc de Externe Ahmet Davutoglu a confirmat joi că Guvernul său a angajat negocieri în vederea obţinerii libertăţii ostaticilor.

Arinç a dezminţit cu fermitate faptul că autorităţile turce se află în contact cu jihadişti din cadrul SIIL şi a repetat că Guvernul nu a furnizat niciodată asistenţă militară acestei grupări active şi în Siria.

"Turcia nu a livrat niciodată armament acestor grupări. Nu avem nicio legătură cu ei", a dat asigurări oficialul guvernamental de rang înalt.

Luarea de ostatici de la Mosul a realimentat o polemică, în Turcia, cu privire la presupuse legături între regimul islamo-conservator de la Ankara şi anumite grupări rebele jihadiste care luptă împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Guvernul, care-i susţine pe rebelii sirieni, a dezminţit întotdeauna că ar acorda vreun fel de susţinere acestor grupări, în pofida acuzaţiilor în acest sens formulate de către aliaţi occidentali ai acestuia.

Cele mai citite

Trump nu a putut ajunge la sărbătoarea lui Putin, pentru că vremea a fost cam Stormy

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Omul care a anunțat că poate pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, Donald Trump, regretă că nu a...

Maia Sandu speră ca Republica Moldova să intre în UE “până în 2030”

Președinta Maia Sandu le-a spus cetățenilor Republicii Moldova că țara lor ar putea fi primită în Uniunea Europeană până în anul 2030. "Depinde de noi...

90 de minute pe Santiago Bernabeu sunt foarte lungi: Real Madrid-Bayern Munchen 2-1

Real Madrid s-a calificat dramatic în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Bayern Munchen cu scorul de 2-1 (0-0), miercuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă