10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO. Turcia a DOBORÂT un avion de vânătoare rus. Avertismentul lui Putin...

VIDEO. Turcia a DOBORÂT un avion de vânătoare rus. Avertismentul lui Putin și reacția NATO

UPDATE 22.15:  Un militar rus a murit în Siria, în cursul unei operaţiuni speciale pentru căutarea celor doi piloţi militari care s-au catapultat din avionul doborât de Turcia, anunţă Ministerul rus al Apărării, citat de Itar-Tass.

Rusia a trimis două elicoptere militare de tip Mi-8 în Siria pentru căutarea piloţilor avionului Suhoi Su-24.

“Unul dintre elicopterele implicate în operaţiune a fost avariat din cauza atacurilor insurgente şi a efectuat o aterizare de urgenţă. Un militar rus a murit. Ceilalţi membri ai echipajului au revenit la bază în siguranţă”, a transmis Ministerul rus al Apărării, precizând că există indicii că unul dintre piloţi ar fi în viaţă.

Elicopterul Mi-8 ar fi fost lovit cu un proiectil lansat de un aruncător de grenade antitanc, de fabricaţie americană.

Armata turcă a doborât, marţi dimineaţă, un avion de vânătoare rus, la frontiera Siriei cu Turcia. Ankara susţine, fără dovezi, că avionul rus ar fi pătruns în spaţiul aerian turc. Moscova respinge acuzaţiile. Cei doi piloţi ruşi s-au catapultat, dar o grupare insurgentă a etnicilor turci din Siria a anunţat că au fost împuşcaţi mortal.

UPDATE 20.10: Generalul (r) Mircea Budiaci, fost şef al Statului Major al Forţelor Aeriene ale României, a declarat pentru Digi 24 că doborârea avionului rusesc este “o pripire” din partea Turciei. În opinia acestuia, “o eroare de navigaţie se poate întâmpla”, ceea ce ar explica intrarea avionului rusesc în spaţiul aerian al Turciei. Totuşi, ţinând cont de traiectoria avionului rusesc, “este evident” că nu a existat nicio intenţie, din partea acestui avion, de a ataca Turcia, consideră generalul (r) Budiaci. “Situaţia se putea rezolva pe cale diplomatică”, susţine acesta.

UPDATE 18.30: Cei doi piloţi RUŞI care au căzut în Siria au fost ucişi de etnici TURCI. 

Aceştia fac parte dintr-o grupare a etnicilor turci care trăiesc în Siria, în apropierea frontierei cu Turcia. Un lider al grupării a declarat, marţi seară, că oamenii lui i-au împuşcat de la sol pe cei doi ruşi, în timp ce aceştia se aflau încă în aer, după ce se paraşutaseră din avionul avariat.

UPDATE 16.50:  SUA declară că nu au nicio implicare în doborârea avionul de luptă rusesc, de către Turcia. Avionul a fost doborât la frontiera Siriei cu Turcia, iar cei doi piloţi au fost ucişi.

“Aliaţii noştri turci ne-au informat că avioanele lor militare au doborât o aeronavă de vânătoare rusă în apropiere de frontiera siriană, după ce aceasta a pătruns neautorizat marţi spaţiul aerian turc. Putem confirma că Statele Unite nu erau implicate în acest incident”, a declarat pentru Reuters un responsabil american al apărării.

Avionul de luptă al Rusiei, model Suhoi 24, a fost doborât de o rachetă aer – aer lansată de un avion F-16 al Turciei.

Doborârea avionului militar rus este o “lovitură aplicată în spate” de către Ankara şi va avea “consecinţe grave” pentru relaţiile Rusiei cu Turcia, avertizează preşedintele rus, Vladimir Putin. Acesta a mai susţinut că doborârea aeronavei reprezintă “o crimă” comisă de “complici ai teroriştilor”, avertizând că Rusia nu va tolera astfel de atacuri.

Putin a subliniat că, din informaţiile pe care le are, avionul rus doborât de Turcia era în spaţiul aerian sirian, în zona Lattakia. “Dar, oricum, piloţii noştri şi avionul nu reprezentau nicio ameninţare la adresa Turciei. Acest lucru era evident. Participau la operaţiuni împotriva reţelei teroriste Stat Islamic”, a afirmat Putin după întrevederea cu regele Abdallah al Iordaniei. “Rusia a considerat Turcia întotdeauna un prieten, nu doar un vecin. Nu am idee de ce a trebuit să se întâmple ce s-a întâmplat acum, dar în orice caz relaţiile nu mai sunt aceleaşi”, a insistat liderul rus.

Washington dispune de o puternică prezenţă militară în Turcia, de unde decolează avioane de la baza aeriană Incirlik.

Avioane militare turce au doborât, marţi dimineaţă, o aeronavă de vânătoare rusă, la frontiera Siriei cu Turcia. Ankara susţine, fără dovezi, că avionul rus ar fi pătruns în spaţiul aerian turc. Moscova respinge acuzaţiile. Rusia a precizat că avionul de tip Su-24 a fost doborât de focuri de artilerie, în timp ce Turcia a afirmat că avioanele sale F-16 au deschis focul asupra aeronavei ruse, după ce a ignorat câteva avertismente. Cei doi piloţi ruşi s-au catapultat, dar au fost omorâţi de insurgenţi sau de terorişti, în Siria.

UPDATE 15.18: Președintele rus Vladimir Putin a avertizat că doborârea avionului va acea consecințe grave pentru relația Moscova-Ankara.  

UPDATE 14.30: NATO a solicitat o reunine de urgență pentru această seară cu toate țările membre. 

UPDATE 13.30: Un purtător de cuvânt al rebelilor, Jabir Ahmad, a scris agenției DPA pe Facebook că unul din membrii echipajului aflați la bordul avionului doborât a fost împușcat.

“Oamenii noştri din cadrul celei de a 10-a Brigăzi de Coastă de mitraliere au putut să-l lovească înainte să treacă mai departe, iar cadavrul a căzut în zona eliberată”, le-a scris Ahmad pe Facebook, conform Mediafax.

UPDATE: Ankara susține că a trimis avionului rus 10 avertismente în cinci minute. 

De asemenea, situația piloților este încă incertă. 

Astfel, unul din cei doi piloți s-ar afla în mâinile forțelor turkmene din nordul Siriei, care îl caută acum și pe cel de-al doilea pilot, după cum a relatat CNN Turk, citat de Reuters.

Conform ziarului Hurriyet, avionul a căzut în zona unei tabere de corturi din localitatea Yamadi (provincia Latakia), unde locuiesc turkmeni sirieni. EFE relatează că elicoptere ruse au început să survoleze zona Jabal Turkman, situată în nordul Siriei și aflată în apropiere de frontiera cu Turcia, unde ar fi fost reperați cei doi piloți în momentul catapultării.

UPDATE: Ministerul rus al Apărării susține că avionul militar Su-24 doborât de Turica aparține armatei ruse, dar nu a ieșit pentru niciun moment din spațiul aerian al Siriei. Pe de altă parte, Turcia afirmă că aeronava rusă i-a încălcat spațiul aerian, potrivit Agerpres. 

”Astăzi, un avion Su-24 aparținând forțelor aeriene ruse desfășurate în Siria s-a prăbușit pe teritoriul sirian, din cauza unor presupuse tiruri trase de la sol’, afirmă ministerul într-un comunicat, adăugând că aparatul de zbor ‘se afla exclusiv în spațiul aerian sirian”, în timp ce soarta celor doi piloți rămâne a fi clarificată.

Anterior, mass-media din Turcia și Rusia au relatat că cei doi piloți ai aparatului rus doborât au reușit să se catapulteze, însă unul dintre piloți ar fi fost capturat de rebeli. 

——-

Turcia a doborât, marți dimineața, un avion de vânătoare rus care se afla la frontiera sa cu Siria, potrivit CNN-Türk, citat de Agerpres. 

Avionul de vânătoare s-a prăbușit, cuprins de flăcări, marți, într-o zonă de pe teritoriul Siriei foarte aproape de frontiera cu Turcia. Potrivit RIA Novosti, piloții au reușit să se catapulteze.

Avioane F-16 ale aviației turce au doborât aparatul de zbor care intrase în spațiul aerian al Turciei, a declarat un responsabil militar de la Ankara.

Avionul doborât s-a prăbușit pe teritoriul sirian la 5 km la frontiera cu Turcia. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă