17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialTurcia a bombardat ținte ale grupării Statul Islamic

Turcia a bombardat ținte ale grupării Statul Islamic

Avioane F-16 ale forțelor aeriene turce au efectuat sâmbătă raiduri asupra pozițiilor grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria, fiind pentru prima dată când armata turcă lansează o astfel de operațiune asupra unor ținte din Siria, mișcare ce survine cu numai o zi înaintea unui foarte important scrutin legislativ, relatează ziarul Hurriyet, preluat de agenție EFE, și agenția Reuters, care citează la rândul ei un oficial turc neprecizat.

Conform acestor surse, acțiunea armatei turce s-a limitat la atacuri aeriene și nu a fost însoțită de vreo operațiune terestră, conform Agerpres.

În ultimele luni Turcia s-a arătat tot mai hotărâtă să joace un rol activ în lupta împotriva grupării Statul Islamic, punându-și mai multe baze aeriene la dispoziția coaliției antijihadiste conduse de SUA. Însă pe teren acțiunile armatei turce au vizat până în prezent numai vechiul inamic al Turciei care îi amenință integritatea teritorială, respectiv Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Statul Islamic controlează teritorii vaste în Siria și Irak și acestei grupări îi sunt atribuite recentele atentate de la Ankara, soldate cu peste 100 de morți, guvernul turc fiind acuzat ulterior că nu a reușit să prevină aceste acțiuni teroriste.

Raidurile aeriene turce în Siria — deocamdată neconfirmate public de autorități — survin în ziua ce precede alegerile legislative anticipate a căror convocare a fost impusă de eșecul constituirii unei coaliții după scrutinul de pe 7 iunie. Partidul Justiție și Dezvoltare (AKP) al președintelui Recep Tayyip Erdogan a pierdut atunci majoritatea parlamentară pe care a deținut-o continuu începând din anul 2002.

Cele mai citite

Burkina Faso: Autoritățile interzic mai multe agenții de presă străine

Autorităţile din Burkina Faso au suspendat mai multe instituţii de presă străine deoarece au prezentat subiectul prin care armata, aflată la putere, a fost...

Atac armat în Londra. Sunt mai multe persoane rănite

Un bărbat în vârstă de 36 de ani a fost arestat la Hainault, în estul Londrei, după ce a atacat trecători cu o sabie...

România – Japonia, în „optimile” Billie Jean King Cup

Echipa feminină de tenis a României va înfrunta Japonia în optimile de finală ale Billie Jean King Cup, în perioada 12-14 noiembrie, la Sevilla. Conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă