11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialTurci își recheamă ambasadorul la Viena. Care este motivul

Turci își recheamă ambasadorul la Viena. Care este motivul

Turcia continuă să protesteze față de recunoașterea oficială a genocidului împotriva armenilor din timpul Primulului Război Mondial. Astfel, după ce și-a rechemat deja ambasadorul la Vatican, în urma afiramațiilor făcute de Papa Francis, miercuri a rechemat ambasadorul la Viena. 

Astfel, Turcia a anunțat miercuri seară rechemarea pentru consultări a ambasadorului său în Austria pentru a protesta împotriva recunoașterii simbolice de către Parlamentul de la Viena a genocidului comis de Imperiul Otoman în timpul Primului război mondial, informează Agerpres

“Declarația parlamentului austriac a creat efecte negative permanente în prietenia și relațiile dintre Turcia și Austria. Turcia a decis să-și recheme ambasadorul pentru consultări”, a indicat Ministerul turc al Afacerilor Externe, potrivit AFP. 

Citește și: Parlamentul European cere Turciei să recunoască genocidul armean

Cu două zile înainte de data la care sunt comemorate masacrele din 1915, Parlamentul austriac a ținut miercuri un minut de reculegere în memoria genocidului armean, o premieră în această țară fostă aliată a Imperiului Otoman și unde acest termen nu a fost niciodată folosit oficial.

În comunicatul său, Turcia a respins “comportamentul tendențios” al deputaților vienezi și abordarea lor “discriminatorie”, denunțând o “insultă adusă poporului turc”.

Turcia neagă categoric că Imperiul Otoman a organizat masacrarea sistematică a populației armene în timpul Primului Război Mondial și nu este de acord cu folosirea termenului de “genocid” utilizat de Armenia, numeroși istorici și alte circa 20 de țări, printre care Franța, Italia și Rusia.

În ultimele zile, Turcia, moștenitoare a Imperiului Otoman din 1923, a reacționat vehement la declarațiile Papei Francisc, care a vorbit pentru prima dată despre “genocidul” armenilor, și a Parlamentului European, care a cerut Ankarei să recunoască acest genocid.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă