18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialTurcescu mai are de așteptat „judecata dreaptă“

Turcescu mai are de așteptat „judecata dreaptă“

Parchetul General nu s-a sesizat în cazul jurnalistului Robert Turcescu, deoarece consideră că dezvăluirile acestuia nu constituie infracțiuni. Decizia de neimplicare a fost luată de procurori și în cazul sesizării parlamentarilor Mădălin Voicu (PSD) și Ilie Năstase (PC).

Chiar dacă legile în vigoare pedepsesc divulgarea informațiilor secrete de stat, secrete de serviciu ori nepublice, procurorii Parchetului General au ajuns la concluzia că jurnalistul Robert Turcescu nu a comis vreo infracțiune atunci când a dezvăluit că ar fi fost ofițer sub acoperire, cu grad de locotenent-colonel. „Nu ne-am sesizat din oficiu, întrucât am apreciat că acele împrejurări nu sunt de natură să constituie infracţiuni“, a declarat, joi, procurorul general, Tiberiu Nițu. Cât privește sesizarea depusă, vinerea trecută, la Parchetul General, de senatorul PC Ilie Năstase și deputatul PSD Mădălin Voicu, Nițu a arătat că nici nu se pune problema vreunei decizii, deoarece nu a fost vorba de o plângere propriu-zisă. „Domnii m-au sesizat şi m-au rugat să am grijă să veghez ca siguranţa naţională să fie apărată şi să analizez situaţia creată. Nu au făcut o plângere şi nu mi-au cerut nimic. Pur şi simplu, în calitate de parlamentari, mi-au solicitat să verific şi să apăr siguranţa naţională“, a explicat procurorul general.

Citește și: De ce nu s-a sezizat ICCJ din oficiu în cazul Turcescu

În sesizarea depusă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, parlamentarii puterii au solicitat să li se comunice dacă au fost verificate documentele prezentate de Robert Turcescu.

Ce scrie în lege

Noul Cod Penal incriminează divulgarea informațiilor care sunt secrete de stat, secrete de serviciu sau nepublice. În cazul primei categorii de informații, legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, dacă divulgarea infor­mațiilor secrete de stat, de către cel care le cunoaște datorită atribuțiilor de serviciu, afectează interesele unei auto­r­ități sau instituții publice. În cazul informațiilor secrete de serviciu, noul Cod Penal stabilește o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau amendă, dacă prin divulgarea lor „sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane“.

Ce spunea atunci și ce spune acum Turcescu

Într-o declarație acordată, ieri, postului România TV, Robert Turcescu a arătat că a luat act de decizia Parchetului General. „Este o decizie pe care nu o comentez. Este decizia procurorului general“, a spus jurnalistul, adăugând că procurorii își asumă deciziile pe care le iau. „Cred că este atitudinea firească pe care trebuie să o avem, în funcție de statutul pe care îl avem în societate: noi, simpli cetățeni, ei, judecători care ne analizează faptele noastre aici pe pământ, pentru că de celelalte se ocupă bunul Dumnezeu“, a spus Turcescu. El a mai arătat că nu este exclus ca viitorul său „parcurs profesional“ să se raporteze la presă.

În urmă cu aproape două săptămâni, când a dezvăluit că ar fi fost ofițer sub acoperire, Turcescu insista, însă, pe ideea ajungerii în fața unui judecător și spunea că acestuia îi va da explicațiile necesare. „În ceea ce privește documentele, sunt dispus oricând voi fi chemat de organele de anchetă și de judecători să arăt aceste documente și să spun adevărul și ceea ce știu eu despre aceste lucruri. Atât cât știu și tot ce știu“, declara Turcescu, după ce postase pe blogul său copii ale unui livret militar, cu poza sa și ștampila UM 02515 B (indicativ al Direcției personal și mobilizare din Statul Major General, București) și două ștate de plată.

A doua zi după dezvăluirile jurnalistului, Ministerul Apărării Națio­nale declara că nu face nici un fel de comentariu și că, dacă se vor constata nereguli, alte instituții ale statului sunt abilitate să se pronunțe.   

Cele mai citite

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor a planificat să se împrumute, luna aceasta, cu aproape 6 miliarde de lei de la băncile comerciale. Suma este mai mică cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă