16.1 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecial"Tsunami" pe Jiu

“Tsunami” pe Jiu

Apele umflate ale râului au crescut cu un metru şi jumătate şi au „mătrurat” utilajele care lucrau la amenajarea de hidrocentrale.

Mai multe utilaje ale firmei care lucrează la amenajarea micro-hidrocentralei pe Defileul Jiului au fost luate de viitură, după ce apele Jiului au crescut alarmant. De asemenea, în oraşul Aninoasa mai multe gospodării şi spaţii comerciale au fost inundate, din cauza colmatării unui canal, care a dus la umflarea unui pârâu ce trece prin zonă.

În Valea Jiului a plouat torenţial o noapte întreagă, iar apele Jiului de Vest au crescut alar-mant. Practic, nivelul Jiului era ieri mai mare cu aproape un metru şi jumătate faţă de ziua precedentă, iar viitura a măturat tot ce a găsit în cale.  „A plouat în ultimele 24 de ore 100 de litri pe metru pătrat sau în ultimele 12 ore 90 litri pe metru pătrat. A crescut Jiul de Vest, în zona Iscroni, cu 134 de centimetri faţă de ieri, şi s-a atins cota de atenţie. Pe fondul acesta s-au produs şi creşteri de debite ale Jiului, pe Defileu de peste 200 de metri cubi pe secundă, un debit destul de mare”, a declarat Sorin Corici, şeful Sistemului Hidrotehnic Petroşani, din cadrul Companiei Naţionale Apele Române. Apele învolburate au măturat totul în calea lor.

Utilaje luate de apă

Utilajele firmei Hidroconstrucţia, care lucrează la amenajarea unei microhidrocentrale pe Jiu, au ajuns în apă. Chiar şi o macara de mare tonaj a fost răsturnată de viitură, la fel ca o jucărie de plastic. Ieri, muncitorii încercau să remedieze efectele inundaţiilor şi, în loc să continue lucrările, se chinuiau să ridice utilajele din apele învolburate ale Jiului, care curgea cu putere. Probleme au fost şi pe pârâul Aninoasa, un afluent al Jiului, care a ieşit din matcă şi a inundat mai multe gospodării şi spaţii comerciale. Oamenii au privit practic neputincioşi cum pârâul, altădată inofensiv, le distrugea munca şi spun că de vină este un canal care s-a colmatat în urmă cu mai bine de o lună, dar pe care nimeni nu a  venit să-l desfunde, deşi au anunţat autorităţile.

Oamenii sunt supăraţi

„Nici nu ştiu pe cine să trag la răspundere. Era apa până la genunchi la 7.00, când am venit să deschidem magazinul. Te doare sufletul… Dacă nu stăteam de vorbă cu primarul, i-am spus că dacă plouă o să fie probleme cu canalul ăla înfundat şi a dat telefon la Ape. Eu nu ştiu ce se întâmplă, cine trebuie să ia măsuri, până când nu se întâmplă o situaţie critică. Nu trebuia să ajungem în situaţia asta. Sunt distrugeri destul de mari”, povesteşte Viorica Cernea.

Cele mai citite

Alegerea cablurilor electrice pentru o casă

Ai început planul de execuție al casei sau pur și simplu vrei să extinzi un circuit pentru a instala o priză suplimentară? Pentru a...

Alegerea cablurilor electrice pentru o casă

Ai început planul de execuție al casei sau pur și simplu vrei să extinzi un circuit pentru a instala o priză suplimentară? Pentru a...

Johnny Wactor a murit după ce a încercat să oprească un jaf. Actorul din “General Hospital” a fost împușcat

Veste șocantă din lumea actoricească. Johnny Wactor, actorul celebru din "General Hospital", a murit în timp ce încerca să oprească un jaf. Se pare...
Ultima oră
Pe aceeași temă