20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialTribunalul Timis a permis unei neozeelandeze sa adopte un baietel

Tribunalul Timis a permis unei neozeelandeze sa adopte un baietel

Magistratii banateni i-au incuviintat Alanei Cleland Joy, din Noua Zeelanda, adoptia unui copil roman pe care femeia il creste de aproape cinci ani. De dragul baietelului, acum in varsta de opt ani, neozeelandeza a lasat totul in urma si s-a stabilit in Romania. Cu toate acestea, autoritatile sustin ca e vorba despre o adoptie nationala, si nu de una internationala.

Intrucat prevederile romanesti in materie de adoptie il obliga pe parintele adoptiv sa aiba domiciliul in tara, Alana s-a stabilit anul trecut la Timisoara si a demarat formalitatile pentru a-i deveni micutului Iani mama in mod oficial. Asteptarea a meritat. Printr-o sentinta pronuntata recent de Tribunalul Timis, adoptia copilului a fost incuviintata, ceea ce nu e putin lucru, avand in vedere cetatenia mamei.
Povestea micutului Iani a facut inconjurul lumii dupa ce in primavara anului trecut Alana Cleland Joy, care il crestea pe baietelul provenit dintr-o casa de copii din Timisoara, a fost obligata de autoritatile romane sa readuca copilul in tara. Agentiile internationale de presa au explodat atunci, relatand povestea cutremuratoare a unui copil din Romania care trebuie adus din Noua Zeelanda acasa pentru ca nu poate fi adoptat. Relatarile erau insotite de imagini ale micutului si ale femeii care il avea in grija de aproape patru ani, la plecarea celor doi din New Plymouth spre Romania.

A invins sistemul

Alana a pornit o adevarata cruciada impotriva sistemului romanesc, fiind decisa cu orice pret sa obtina adoptia copilului pe care l-a crescut si sa se intoarca apoi impreuna cu el in Noua Zeelanda. Dupa o batalie de un an si opt luni, ea a reusit sa invinga sistemul. Desi autoritatile sustin ca nu se pune problema unei adoptii internationale, lucrurile sunt discutabile. “Este primul caz de acest gen”, au comentat responsabilii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). Acestia au explicat ca in cazul “Iani” e vorba despre o adoptie nationala, si nu de una internationala, argumentand ca mama adoptiva a urmat toti pasii ceruti de lege: a obtinut rezidenta in tara, si-a gasit chiar si un loc de munca, iar apoi a introdus actiune pentru adoptia legala a micutului. Potrivit legii, o persoana poate adopta un copil din Romania doar daca are domiciliul in tara, indiferent de cetatenie, fie romana sau straina. De pilda, un cetatean roman stabilit in strainatate nu poate adopta un copil din propria sa tara pentru simplul motiv ca nu domiciliaza in Romania. Cazul lui Iani este unul fericit. Dar aceasta chichita legislativa ar putea fi “portita” care sa deschida din nou calea spre adoptiile internationale.
Mama adoptiva si-a exprimat speranta ca s-ar putea intoarce cu copilul in New Plymouth pana la inceperea unui nou an scolar.

Cele mai citite

3 moduri prin care poți asigura securitatea unui complex rezidențial

Securitatea în cadrul unui complex rezidențial nu se referă doar la împiedicarea accesului neautorizat. Înseamnă, de asemenea, prevenirea furturilor sau a actelor de vandalism...

Tribunalul Vaslui a decis! Dumitru Buzatu rămâne în arest la domiciliu

Tribunalul Vaslui a menţinut, vineri, măsura arestului la domiciliu în cazul preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, acuzat de luare de mită. „În...

Un sfert din liniile STB vor circula pe trasee modificate în acest weekend

Majoritatea troleibuzelor, un sfert din tramvaie și o parte semnificativă din autobuze vor circula pe trasee modificate în acest weekend (11 și 12 mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă