25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialTrenuri regionale pentru Cluj

Trenuri regionale pentru Cluj

Clujul ar putea avea un transport în comun organizat după modelul marilor oraşe europene, care să includă şi trenuri regionale. Proiectul de modernizare a transportului public în comun ar putea fi finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Operaţional Regional. Aceste trenuri regionale ar putea fi administrate de Regia Autonomă de Transport Urban Călători, din subordinea Consiliului Local Cluj-Napoca, care, pentru a putea obţine fonduri europene ar trebui să se transforme într-o companie publică de transport. Ideea introducerii unor trenuri regionale este susţinută de reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională de Nord-Vest, iar cea a transformării regiei de transport într-o companie publică a fost propusă de consilierii locali ai PNL.

„În urmă cu două săptămâni, la conferinţa de presă a consilierilor locali ai PNL, am enunţat ideea constituirii unei reţele de transport de nivel european, care să includă trenuri regionale, menite să deservească zona metropolitană, după modelul care funcţionează deja la Paris, Barcelona ori Roma. Ideea a fost menţionată şi azi de reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională de Nord-Vest, care au organizat o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei publice din judeţul Cluj, în care au prezentat o serie de priorităţi legate de exerciţiul financiar al Uniunii Europene din perioada 2014 – 2020.

Salutăm pe această cale faptul că ideea acestor trenuri regionale este bine receptată în comunitatea locală. Indiferent de punctele de vedere politice uneori divergente, ne exprimăm disponibilitatea de a susţine proiectele care vizează dezvoltarea comunităţii”, spune consilierul local Ioana Borza, printr-un comunicat de presă susţinut de grupul aleşilor locali ai PNL.

Ce vor liberalii clujeni

În comunicatul de presă al PNL, consilierii locali mai afirmă că „aceste trenuri trebuie să asigure fluxul de forţă de muncă şi de mărfuri care să lege Clujul de platfome industriale precum Tetarom III din Jucu, precum şi de căi de comunicaţie importante, precum Autostrada Transilvania, viitoarea autostradă Turda – Sebeş şi Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Viitoarele trenuri metropolitane pot să fie operaţionalizate de RATUC. Pentru a putea obţine fondurile europene cu ajutorul cărora să poată fi achiziţionate aceste noi mijloace de transport în comun, propunem spre analiza opiniei publice ideea transformării RATUC din regie autonomă în companie publică. În conformitate cu actualele reguli europene, regiile autonome nu sunt eligibile pentru a derula proiecte europene precum cel propus. Transformarea viitoarei companii publice de transport într-un operator regional în adevăratul sens al cuvântului, care să deservească întreagă zonă metropolitană. Pentru a evita cheltuirea inutilă a fondurilor publice pentru a crea infrastructura necesară pentru viitoarele trenuri regionale, propunem încheierea unui contract prin care viitoarea companie public de transport să poată închiria căile ferate ale CFR, în condiţiile în care acestea sunt departe de a fi utilizate la capacitate maximă”. Nu ar fi primul caz în care transportul public din oraş este modernizat cu ajutorul fondurilor europene. Administraţia locală a obţinut sume importante pentru modernizarea liniei de tramvai din Cluj-Napoca, o lucrare finalizată în acest an.

Care ar fi liniile regionale

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei de Dezvoltare Regională de Nord-Vest, trenurile regionale ar urma să deservească liniile Cluj-Napoca – Jucu şi Dej – Nădăşel. Aceste linii de transport, spun iniţiatorii proiectului, ar putea ajuta la revitalizarea economiei clujene.

Explicaţie foto: RATUC este unul dintre cei mai performanţi operatori de transport public din România

Cele mai citite

Judecătorul care a cerut azil politic în Belarus. “Aici este un preşedinte foarte înţelept”

Un judecător polonez a cerut azi politic în Belarus, în contextulrelațiilor tensionate dintre Polonia și Belarus. El susține că acolo se află"un preşedinte foarte...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Lando Norris a spart gheața în Marele Circ! Britanicul, campion în cursa de la Miami

Britanicul Lando Norris (McLaren-Mercedes) s-a impus în Marele Premiu de Formula 1 găzduit duminică de Miami, în a şasea etapă a Campionatului mondial. Plecat din...
Ultima oră
Pe aceeași temă